Články / Aktuality Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Praha hostila setkání evropských jezuitských novicmistrů

Neděle, 2.7.2017
Praha. V týdnu od 24. do 30. června se v české metropoli sešli magistři jezuitských noviciátů z celé Evropy, aby společně reflektovali proces formování mladých jezuitů v dnešní době. Setkání se zúčastnil také současný provinciál Severní Belgie a Lucemburska Franck Janin, který v létě převezme funkci předsedy konference evropských jezuitských provinciálů.


„Každé dva roky se schází formátoři jezuitských noviců na týdenním setkání, aby si vyměnili zkušenosti s uváděním nových členů řádu do řeholního života,“ přibližuje význam setkání jeho hlavní organizátor, magistr českých noviců Jan Adamík. „Dnešní doba vyžaduje více než kdy jindy, aby se neustále reflektoval proces formování nejen začátečníků v duchovním životě, ale neustálé formace vůbec. Počátek je však vždy velmi zásadní,“ zdůrazňuje český jezuita, který od roku 2011 působí jako novicmistr ve společném česko-slovenském noviciátě v Ružomberku.

Konstituce jako duchovní literatura

Vedle desítky novicmistrů na setkání do Prahy přijel také Franck Janin, současný představený provincie Severní Belgie a Lucembursko, který byl nedávno otcem generálem Arturem Sosou jmenován novým předsedou konference jezuitských provinciálů Evropy a Blízkého východu a své nové funkce se ujme letos v létě.

Druhým hostem byl bývalý maďarský provinciál a magistr maďarských noviců János Lukács, který účastníkům představil svou knihu o jezuitských Konstitucích a přiblížil jim především ty pasáže, které se věnují formaci nových členů. „János Lukács nám ukázal, že tento pramen naší ignaciánské spirituality není suchou sbírkou pravidel, ale skutečně duchovní literaturou, byť se někdy krčí ve stínu Ignácových Duchovních cvičení. Také se s námi podělil o několik tipů, jak Konstituce využít v rámci formace noviců,“ přibližuje své dojmy Miguel Ferreira z portugalského noviciátu v Coimbře.

Sdílení zkušeností

Ve středu 28. června večer novicmistrové zavítali na poslední studentskou mši Vysokoškolského katolického hnutí Praha, kterou v kostele sv. Ignáce sloužil kaplan Jan Regner a hudebně doprovázela studentská schola Rytmig. Po mši se hosté setkali s místní jezuitskou komunitou a s farářem akademické farnosti u Nejsvětějšího Salvátora Tomášem Halíkem, který jim mimo jiné představil výzkumný projekt zabývající se religiozitou v postkomunistických zemích a také knihu Odpoledne křesťanství, kterou právě připravuje. Přítomní debatovali rovněž o pastoračním působení v sekulární společnosti, k čemuž směřovala většina dotazů zahraničních hostů. Ve čtvrtek pak novicmistrové zavítali do Kolína, kde si prohlédli jezuitský exerciční dům, a navštívili také Kutnou Horu.

„Kdybych měl říci, co mě na setkání novicmistrů nejvíc zaujalo, tak to bylo především sdílení zkušeností z různých noviciátů. Je jasné, že to, co se osvědčilo v Polsku nebo v Egyptě, nelze jednoduše přenést do našich portugalských reálií, ale i tak jde vždy o velmi cennou inspiraci,“ přibližuje portugalský jezuita Miguel Ferreira.

V současné době je v rámci evropské jezuitské konference, k níž se počítá i provincie Blízkého východu se zeměmi severní Afriky, Sýrií, Libanonem, Izraelem a Irákem, deset noviciátů. Noviciáty jsou dnes všeobecně mezinárodní a v každém z nich se formují novicové z několika zemí. Například v anglickém Birminghamu pobývají novicové z Anglie, Skotska, Irska a Severní Belgie. V německém Norimberku jsou mladí muži z Německa, Rakouska, Švýcarska, Maďarska a Litvy. Český noviciát je společný pro české a slovenské novice v Ružomberku na Slovensku. Další noviciáty v rámci Evropy a Blízkého východu se nacházejí ve Francii, Španělsku, Portugalsku, Itálii, Chorvatsku, Polsku a v Egyptě.


Foto: P. Jan Regner SJ

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
6.5.2024 Víkend pro zájemce o jezuitský řád
18.4.2024 Nekonečné Velikonoce
17.4.2024 Jezuitské povolání: výzva k tomu, co je „více“
4.12.2023 Setkání mluvčích řeholních kongregací
9.11.2023 Evropské noviciáty Tovaryšstva Ježíšova přijaly nové členy



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil