Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Středoevropský MAGIS 2017 skončil

Neděle, 23.7.2017
Praha. Společným víkendem v Praze skončilo mezinárodní setkání mladých Středoevropský Magis 2017 (Magis Central Europe 2017). Okolo 250 účastníků z 20 zemí mělo v těchto dnech příležitost se ztišit, prohloubit svůj duchovní život a sdílet s druhými, co prožili. Díky jedinečné Pražské hře se seznámili s historickým centrem Prahy a místy spojenými s jezuitským působením. O bohatý kulturní program se aktivní účastí přičinili zástupci jednotlivých zemí na Festivalu národů. Setkání vyvrcholilo slavnostní bohoslužbou v kostele Nejsv. Salvátora.


Ve dnech 20.-23. července se účastníci Středoevropského Magisu setkali v Praze. Jejich základnou byla škola sv. Štěpána ve Štěpánské ulici, důležité části společného programu proběhly mimo jiné v nedalekém kostele sv. Ignáce. V pátek v tomto jezuitském chrámu po ranní modlitbě proběhla panelová diskuse na téma „Kontemplativní v činnosti, a co dál?“. V úvodu k přítomným díky předtočenému videu promluvil P. Arturo Sosa SJ, generální představený jezuitů. Diskuse se nesla ve znamení hlavního tématu celého setkání (Kontemplativní v v činnosti). Všichni tři hosté, polský jezuita Waldemar Los, německá sestra Dorothea Gnau a laik Danas Viluckas z Litvy se během panelové diskuse snažili přítomným přiblížit užití kontemplativního způsobu života v aktivitách každého dne.

V odpoledních hodinách čekaly na účastníky workshopy – ty byly spojené s návštěvou zajímavých míst jako například klášter na Břevnově, Loreta na Hradčanech či Strahovská knihovna. Nechyběla ani nabídka krátkého úvodu do meditace, sportovní aktivity nebo návštěva pivovaru. Večerní bohoslužbu celebroval P. Josef Stuchlý SJ, provinciál českých jezuitů. V závěru dne se konal Večer smíření vedený komunitou Chemin Neuf, který poskytl prostor pro ztišení, čas na tichou modlitbu, meditaci, ale také svátost smíření nebo duchovní rozhovor.

Sobotní dopoledne se neslo ve znamení Pražské hry. „Cílem hry nebylo vyhrát, ale lépe poznat Prahu a zvlášť místa, které mají spojitost s jezuitským řádem,“ vysvětluje koordinátorka hry Michaela Šedová. Podle jejích slov se „hravou formou tak mladí lidé dozvěděli o působení jezuitů v našem městě.“ O druhé odpoledne se opět všichni setkali v kostele sv. Ignáce při slavení eucharistie, které předsedal P. František Hylmar SJ. Večer pokračoval radostně, tancem a zpěvem na Festivalu národů. Před začátkem programu v kostele se účastníci roztančili na Karlově náměstí, což nemohlo uniknout pozornosti kolemjdoucích. Účastníci ze Sýrie vystoupili z tradičními zpěvy a program důstojně zakončili domácí zpěvem svatováclavského chorálu s varhanním doprovodem českého jezuity Mirka Herolda.

Středoevropský Magis 2017 vyvrcholil nedělní bohoslužbou v kostele Nejsv. Salvátora, které předsedal P. Jan Regner SJ. V promluvě, jež se nesla ve znamení tématu „poslání“, se ještě vrátil k dopolednímu programu. Při něm se účastníci plavili na několika lodích po Vltavě. „Lodě pro nás byly příležitostí si připomenout misionáře, kteří se na nich plavili ke vzdáleným ostrovům a odlehlým břehům.“ Na konci kázání dostali všichni účastníci malý sáček s práškem do pečiva a receptem na biblický moučník. Symbolický dárek byl odkazem k úryvku z Matoušova evangelia, který zazněl při slavnostní bohoslužbě: „Nebeské království je jako kvas“ (Mt 13,33). Kazatel vysvětlil, že jde o připomínku toho, že všichni máme být kvasem, který prokvasí těsto světa. „Co znamená být kvasem v tomto světě? Myslím, že především to, že máme být nositeli naděje, radosti a pokoje,“ zmínil ve své promluvě jezuita odpovědný za organizaci MAGISu. Na konci bohoslužby moderátoři mimo jiné poděkovali také hlavní koordinátorce letošního Magisu Lence Češkové, která se velkou měrou zasloužila za organizaci a hladký průběh celé akce.

Mezinárodní setkání mladých Magis Central Europe 2017 skončilo, organizátoři však věří, že jeho poselství se bude díky účastníkům dál šířit. Do jejich domovů a zemí, ze kterých pocházejí.


Foto: Jakub Kulaviak. Více informací na webových stránkách Magis2017.org

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
4.4.2024 Pozvánka na Evropský Magis 2024
4.1.2024 Prostor pro mladé v Římě
7.9.2023 Osobní zkušenosti z Magisu a Světových dnů mládeže v Portugalsku
8.8.2023 Po Lisabonu
31.7.2023 Světový Magis 2023 zve k vytváření budoucnosti plné naděje



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil