Články / Články Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Úmysly Apoštolátu modlitby na měsíc říjen

Neděle, 1.10.2017
Krátké úvahy jezuitského teologa Pavla Ambrose

Pavel Ambros

Všeobecný úmysl: Za svět práce, aby všem byla zajištěna úcta a ochrana práv a nezaměstnaným aby se dala možnost přispět k budování společného dobra.

Uspořádání, které staré lidi vysiluje přílišným pracovním nasazením a generaci mladých lidí na druhou stranu vhání do situace nezaměstnanosti, je krátkozraké. Když se mladí lidé nepodílejí na pracovním světě, podnikům chybí energie, nadšení, inovace, radost ze života, což jsou cenné obecné statky, které zlepšují hospodářský život a veřejné blaho. Proto je důležité vkládat do modlitby prosbu o to, aby celou společnost prorostl postoj nové společenské smlouvy, která by zredukovala počet pracovních hodin u lidí v posledním pracovním období, aniž by se jim ubrala výše mzdy. Tím by se vytvořila potřebná pracovní místa pro mladé, pro něž je práce právem i povinností. Dar práce je základním darem otců a matek synům a dcerám, je to prvotní bohatství každé společnosti. Základní věno, kterým mladým lidem napomáháme k růstu, zralosti a svobodě.

Úmysl národní: Za křesťany, aby na přímluvu Panny Marie opět věřili v převratnou sílu něhy a lásky a nepochybovali o tom, že pokora a mírnost jsou ctnostmi silných (EG č. 288).

Bůh k nám mluví slovem a vnímatelnými projevy, a mluví-li Bůh, byť o nejzávratnějších tajemstvích svého Srdce, vždy je sděluje tak, abychom chápali – jazykem našeho lidství. A hned dodává, že je třeba vždy mít na mysli, že je to jen odlesk toho, co teprve v plnosti „uvidíme“ – abychom neulpívali na tom, co známe, co jsme slyšeli a viděli, ale abychom věděli, že to je pouze začátek – vstupní lidská brána k Boží plnosti! Jeho tajemství tedy zasahují srdce, proto mají svoji barvu, voní, ozývají se „hlasem věčnosti“, odrážejí se – jsou vidět – ve stvoření… jedním slovem, jak říká sv. Ignác: jsou zakusitelná všemi smysly! A jejich pochopení se zvnitřňuje = stále více vidíme souvislosti. Začneme vidět dále, to je převratná síla Boží něhy.


Videoposelství papeže Františka k modlitebním úmyslům můžete shlédnout ZDE.

Více informací o Apoštolátu modlitby naleznete ZDE.

8


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
30.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na květen
30.4.2024 Odčinit, co odčinit nelze?
19.4.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem
3.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na duben
5.3.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil