Články / Články Dnes je 21. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Úmysly Apoštolátu modlitby na měsíc listopad

Pondělí, 30.10.2017
Krátké úvahy jezuitského teologa Pavla Ambrose

Pavel Ambros

Evangelizační úmysl: Za křesťany v Asii, aby tím, že o evangeliu svědčí slovy a skutky, přispěli k dialogu, míru a vzájemnému pochopení především těch, kteří patří k jiným náboženstvím.

V současné době existuje šest asijských či částečně asijských států, v nichž dominuje křesťanství: Filipíny, Východní Timor, Arménie, Kypr, Gruzie a Rusko. Výrazný je podíl křesťanů v Libanonu a v Jižní Koreji, kde již těsně převýšil počet stoupenců tradičního buddhismu (většina obyvatel je však spíše zaměřena agnosticky). V současnosti rychle roste počet křesťanů v Číně; některé odhady předpokládají, že kolem roku 2050 by Čína mohla mít druhou největší národní populaci křesťanů. Asie má v současné době velmi mnoho pronásledovaných křesťanů, mučedníků i misionářů. Čerpají velmi silně z Kristova zmrtvýchvstání. Podobně jako na východních ikonách, zobrazení Krista na kříži je jiné než na Západě. Kristus je představen s vlídným pohledem, s rozpjatýma rukama, oblečený do zdobeného hávu. Kříž leží opodál. Utrpení Kristovo je již v jeho tváři proměněné. Kristus zmrtvýchvstalý, Kristus živý, Kristus zvoucí.

Ve videoposelství k tomuto modlitebnímu úmyslu papež František hojně odkazuje na postsynodální apoštolskou exhortaci Jana Pavla II. Ecclesia in Asia. Vyznává se z obdivu k rozličnosti asijských kultur, náboženství a tradic a zdůrazňuje: „Na tomto kontinentu, kde je církev menšinou, před námi stojí strhující výzva. Musíme šířit dialog mezi náboženstvími a kulturami. Dialog je zásadní součástí poslání církve v Asii. Modleme se za křesťany v Asii, aby podporovali dialog, mír a vzájemné porozumění, zejména vůči těm, kdo náležejí k jiným náboženstvím.“

Národní úmysl: Za ochranu před otroctvím lhostejné a sobecké mentality (EG, č. 208).

Můžeme rozlišit pět různých podob lhostejnosti a sobecké mentality, které jsou ranami Ježíšova Srdce. Nejzřetelněji a nejbolestněji ve vnitřním postoji kněze. Ale platí to i pro každého křesťana: zbloudilá povrchnost; malá úcta k tajemství Ježíšovy Krve a Těla; vzdělanost nepropojená s Boží moudrostí a životní zkušeností (uzavřenost před vstupem tajemství do života člověka); nepřijetí celé šíře poslání a tajemství kněžského života v neochotě spolupracovat s Boží milostí; a konečně odmítnutí povolání a nenastoupení cesty ke zvnitřnění celoživotní oběti kněze spojené s tím, co je magis (opak průměru). Vymaníme-li se z tohoto sevření, staneme se svobodnějšími pro službu Boží ve prospěch spásy člověka.


Videoposelství papeže Františka k modlitebním úmyslům můžete shlédnout ZDE.

Více informací o Apoštolátu modlitby naleznete ZDE.

8


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
19.5.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem
30.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na květen
30.4.2024 Odčinit, co odčinit nelze?
19.4.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem
3.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na duben



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada

Návrat jezuitů do Prahy


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil