Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Syrský jezuita v Praze hovořil o pronásledování křesťanů na Blízkém východě

Sobota, 11.11.2017
Praha. Na mezinárodní konferenci o pronásledování křesťanů v různých částech světa, kterou v pátek 10. listopadu v pražské Knihovně Václava Havla uspořádal europoslanec Pavel Svoboda, vystoupil také jezuitský kněz Ziad Hilal, který se s přítomnými podělil o zkušenosti ze své rodné Sýrie. Cílem konference bylo upozornit na jednu z největších genocid současnosti, kterou představuje stále se zhoršující pronásledování Kristových následovníků na celém světě, a vzbudit větší zájem o tuto problematiku u nejširší veřejnosti.


Syrský jezuita Ziada Hilal pracuje pro Jezuitskou službu uprchlíkům (JRS) a mezinárodní organizaci Církev v nouzi a sám má řadu zkušeností z válkou nejvíce zkroušeného města Aleppa. V Praze promluvil ve druhé části konference, vyhrazené svědectví tří křesťanů, kteří na vlastní kůži zakusili pronásledování pro víru v Severní Koreji, Sýrii a Súdánu.

Jezuitský kněz přítomným přiblížil současnou situaci ve své rodné zemi, která je po pěti letech války zhruba z poloviny zničená. Půl milionu obyvatel bylo zabito; čtyři miliony uprchly ze Sýrie a dalších 6,5 milionu uteklo ze svého domova na jiné místo v zemi. Zničeno vylo 57 procent nemocnic a téměř čtyři tisíce škol. 2,8 milionu mladých Syřanů se nemá kde vzdělávat a řada uprchlíci se nemá kam vrátit. Z původních 160 tisíců křesťanů zůstalo v Aleppu pouze třicet 30 tisíc. Křesťané na Blízkém východě hrají z historické perspektivy i v současné době významnou úlohu. Úlohou církve v tomto okamžiku je pomoci obnovit zemi, a to i na duchovní rovině, a podporovat své bratry a sestry ve víře.


Bližší informace o celém průběhu konference naleznete ZDE.

Zdroj: TS ČBK. Foto: Pavel Svoboda.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.5.2023 Oslava Velikonoc mezi troskami
9.2.2023 Mimořádné zemětřesení v Turecku a Sýrii
20.7.2022 První setkání Taizé v Sýrii
28.12.2017 Byli Ježíš, Marie a Josef uprchlíci?
25.10.2017 Na konferenci v Praze vystoupí i syrský jezuita



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil