Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Nuncius předal řád sv. Silvestra prof. Svobodovi

Úterý, 12.12.2017
Praha. V pátek 8. prosince 2017 při bohoslužbě v kostele sv. Ignáce předal apoštolský nuncius Leanza řád sv. Silvestra prof. Svobodovi. Následovalo osobní svědectví pana profesora o otci Adolfu Kajprovi SJ, s kterým byl uvězněn v komunistickém žaláři.


Bohatý program prof. Josefa Svobody v České republice, kam přijel i s manželkou z Kanady, začal již o několik dní dříve. Ve středu 6. prosince byl spolu s dalšími šesti osobnostmi vyznamenán cenou Neuron, kterou každoročně navrhuje nezávislá vědecká rada stejnojmenného nadačního fondu pro nejlepší vědce. Fond oceňuje především ty, kteří výrazně ovlivnili úroveň poznání ve svých oborech, věnují svou energii intenzivní práci s mladou generací vědců a vědu vnímají jako službu společnosti.

O slavnosti Panny Marie počaté bez poskvrny dědičného hříchu 8. prosince 2017 se mohli se světoznámým polárníkem setkat i účastníci večerní bohoslužby v kostele sv. Ignáce v Praze. Papežský nuncius Giuseppe Leanza, který byl hlavním celebrantem mše sv., mu předal Řád svatého Silvestra. Je to papežské vyznamenání za zásluhy o Svatý stolec, určené laikům, a to jak katolíkům, tak i pravoslavným, protestantům, a dokonce i muslimům a židům. O udělení řádu se zasadil prof. Richard Čemus SJ, který v promluvě poukázal na důvody, když hovořil o hlubokém svědectví víry prof. Svobody v komunistických žalářích, o paradoxu víry, která dokáže „léta v kriminále považovat za nejšťastnější v životě“, o síle přijatého utrpení.

Po mši sv. prof. Svoboda vyprávěl o svém zatčení a jak se v Leopoldově ocitl v oddělení zvaném „muklovský Vatikán“, kde bylo asi osmdesát kněží a osm biskupů. Zde se setkával dva a půl roku s P. Kajprem. Líčil ho jako obyčejného, prostého řeholníka, který jednal s chlapskou přímostí a jadrností. Obdivoval, jak byl ostatními kněžími žádán, aby jim kázal. Prof. Svoboda byl propuštěn asi tři měsíce před smrtí P. Kajpra. „Byl vyrovnaný, hluboce milující Krista Pána. Je to mučedník, já se k němu modlím,“ zaznělo mimo jiné ve svědectví prof. Svobody. Zodpověděl také otázky přítomných, které směřovaly k osobnosti P. Adolfa, ale i k celkové situaci ve vězení a současnému životu církve v Kanadě.

Prof. Josef Svoboda se narodil 16. července 1929 v Praze, kde byl pět dní na to pokřtěn v kostele sv. Apolináře. Studium filozofie a biologie ho v r. 1948 přivedlo na Masarykovu univerzitu do Brna, prošel křesťanskou formací u prof. Dominika Pecky. Již 23. září 1949 byl zatčen a 4. května 1951 odsouzen k jedenácti letům vězení za vlastizradu a špionáž. Z toho pět let byl nasazen v uranových dolech na Jáchymovsku. Poté byl třicet měsíců vězněn v Leopoldově na zvláštním oddělení spolu s osmdesáti kněžími a osmi biskupy. Propuštěn byl 3. března 1958. Deset let se živil jako ošetřovatel zvířat v zoologické zahradě v Brně a technik v Botanickém ústavu Československé akademie věd v Praze. Dne 8. prosince 1968 emigroval do Kanady, kde r. 1974 dokončil studium doktorátem na University of Alberta v Edmontonu. Roku 1994 se stal profesorem arktické ekologie na univerzitě v Torontu. Polárnímu výzkumu v Arktidě se věnoval třicet let. V oboru se angažuje dosud. Byl jmenován čestným členem Učené společnosti České republiky. Polární výzkumná stanice ve Špicberkách nese jeho jméno. Prof. Svoboda je ženatý, má dva syny, z nichž mladší zemřel ve věku dvacet sedm let, kdy už byl úspěšným hudebním skladatelem.


(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
18.12.2023 Zlatý záslužný kříž pro Józefa Bremera SJ
7.8.2023 Argentinský jezuita Ángel Sixto Rossi, metropolita córdobský
2.8.2023 Čínský jezuita Chow Sau-yan, biskup z Hongkongu
10.1.2023 Otec Michael Fédou SJ obdržel Ratzingerovu cenu
8.6.2022 Nový kardinál z Tovaryšstva Ježíšova



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil