Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Dny víry u Ignáce vyvrcholí společnou stavbou betléma

Středa, 13.12.2017
Praha. V rámci letošních adventních Dnů víry jsou o třetím adventním víkendu, v sobotu 16. prosince, dospělí i děti zváni do kostela sv. Ignáce na Karlově náměstí, kde se budou moci zapojit do společné stavby betléma a zaposlouchat se do laskavých příběhů z knih spisovatele a básníka Eduarda Martina. Na programu jsou i výstavy, žehnání předmětů a příležitost ke společné modlitbě.


V průběhu celého sobotního dne, od 10.00 do 16.00 hodin, se děti budou podílet na společné stavbě betléma. Ve výtvarné dílně si vyrobí vlastní figurku do betléma a při tom budou mít příležitost zjistit, jakou úlohu hraje tato konkrétní postava ve vánočním příběhu. O Štědrém dni, v neděli 24. prosince, během dětské mše svaté v 16.00, pak budou nejdůležitější figurky přineseny do takto společně vytvořeného betléma. V sobotu během dne budou mít děti také možnost seznámit se s tím, jak vypadá a k čemu se používá kadidlo. V sobotu odpoledne, mezi 13.00 a 16.00 hodinou, si na své přijdou také dospělí, kteří si vyzkouší modelování z keramické hlíny po tmě a v tichu, a tak budou sami moci poznat význam ztišení.

U Ignáce zazní i příběhy Eduarda Martina

Několikrát během dne (v 10.00, 11.30 a 15.30) se zájemci budou moci zaposlouchat do příběhů, které ve svých knihách Babičky a andělé, Haló, je tam Bůh? a Babičko, máme tě rádi vypráví Martin Petiška, publikující pod jménem Eduard Martin. Z jeho knih bude číst novinářka Dana Jaklová. Ve 14.30 hodin se zájemci s tímto spisovatelem a básníkem budou moci i osobně setkat. Od 10.00 do 16.00 bude k vidění rovněž výstava „Svatý Ignác v pohybu“, přibližující dění při kostele sv. Ignáce od roku 1866, kdy se jezuité, dočasně zrušení roku 1773, opět ujali správy chrámu, do roku 1950, kdy byli vyhnáni komunistickým režimem.

Doprovodný program nabídne výstavu předmětů, jež se používají v kostele, či možnost rozhovoru a společné modlitby s věřícími z řad kněží i laiků. Zájemci budou moci svou prosbu také napsat na hvězdičku, která pak bude připevněna na nebe nad betlémem. Několikrát během dne si přítomní také budou moci nechat požehnat své předměty, jako jsou křížky, růžence či svaté obrázky, a dozvědět se něco více o smyslu požehnání.

První adventní Dny víry v kostele sv. Ignáce budou zavřeny na Štědrý den, v neděli 24. prosince, dětskou mší svatou v 16.00 hodin a půlnoční mší s koledami. Do té doby můžete do kostela zavítat i tento čtvrtek 14. prosince v 19.30 hodin na modlitební večer pořádaný komunitou Chemin Neuf, či v pátek 15. a 22. prosince v 6.08 hodin na rorátní mše s lucerničkami, které se konají v setmělém kostele, osvětleném pouze svícemi.


Foto: Ivan Dobrovolský.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.8.2023 Ze slavnosti svatého Ignáce v pražském jezuitském kostele
7.6.2023 Program Noci kostelů na dvoře jezuitské rezidence
16.4.2023 Jak se modlit s Písmem svatým
2.3.2023 Pomoc Ukrajině v aktuální situaci
27.12.2022 Poutní slavnost v pražském kostele svatého Štěpána



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil