Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Boskovičtí se připravují na sté výročí narození kardinála Tomáše Špidlíka

Sobota, 16.12.2017
Boskovice. O letošní třetí neděli adventní, 17. prosince, slaví své jednaosmdesáté narozeniny papež František. Devadesáti osmi roků by se tento den dožil před sedmi lety zesnulý kardinál Tomáš Špidlík, jenž se narodil 17. prosince 1919 v Boskovicích. Ke stému výročí jeho narození, které si připomeneme za dva roky, připravují obyvatelé jeho rodného města odhalení památníku, věnovaného odkazu tohoto nejvýznamnějšího českého teologa žijícího v zahraničí, a řadu dalších doprovodných akcí. Iniciativu přiblíží také Radio Proglas ve čtvrtek 21. prosince od 20.15 hodin.


Osobnost a odkaz jednoho ze svých nejvýznamnějších rodáků si Boskovičtí pravidelně připomínají různými vzpomínkovými akcemi, besedami, výstavami i publikacemi. Připomínkou, že pozdější kardinál studoval na boskovickém gymnáziu, je pamětní deska umístěná při vstupu do budovy školy. Jiná trvalá a důstojná památka na tohoto velkého českého teologa však dosud chybí. „V loňském roce vznikl společný záměr spolků Junák středisko Boskovice a Jednota Orel Boskovice zrealizovat památník ke 100. výročí narození kardinála Špidlíka. Radě města jsem předložila v lednu 2016 záměr a žádost o umístění v lokalitě Bělské ul. nedaleko rodného domu,“ uvádí na svých webových stránkách senátorka za blanenský obvod Jaromíra Vítková (KDU-ČSL), která je také která členkou obou spolků.

Rada města záměr schválila a památník má být umístěn na veřejném prostranství poblíž Špidlíkova rodného domu. „Původně jsme chtěli pořídit pamětní desku na jeho rodný dům. Nedostali jsme však souhlas vlastníka domu. Proto jsme pro záměr vybrali místo, které je blízko a současně se jedná o veřejný pozemek,“ přiblížila situaci v červenci loňského roku pro Blanenský deník boskovická rodačka, která se jako místostarostka Boskovic (2002−2016) setkala s kardinálem Špidlíkem během jeho návštěvy rodného města v neděli 22. února 2004.

Dát sochařskou formu myšlenkám mistra

Studii památníku, jehož podoba má vycházet z kardinálova erbu, zpracovává výtvarnice Magdaléna Roztočilová. „Když jsem byla oslovena na návrh tohoto památníku, měla jsem strach, že nebudu schopna naplnit vizuálně myšlenky tak velkého člověka a filozofa. Erb Kardinála Špidlíka obsahoval silné poselství, které se mi stalo jasnou inspirací. Pochopila jsem, že mojí rolí není vymýšlet komplikovaný koncept, ale uctít myšlenky mistra a jen jim dát sochařskou formu,“ svěřila se v říjnu 2017 pro Zrcadlo Blanenska a Boskovicka boskovická rodačka, která prošla studiem malby a sochy na pražské AVU pod vedením Jaroslava Róny. „Mým cílem je dát důvěru divákovi a dovolit mu do tohoto intimního vztahu lásky a smrti a vzkříšení vstoupit,“ dodává mladá sochařka, podle jejíhož návrhu vznikl při příležitosti 25. výročí sametové revoluce také boskovický Památník obětem komunismu.

Památník má být odhalen v roce 2019 u příležitosti stoletého výročí narození kardinála Tomáše Špidlíka, které připadne na 17. prosinec 2019. Na tento jubilejní rok se připravují také další akce − koncert, mezinárodní konference či besedy. „O tak významných aktivitách jednám již delší dobu s významnými osobnostmi a zástupci významných institucí. Navštívila jsem arcibiskupa Graubnera, komunikuji s profesorem Ambrosem, náměstkem MK ČR, ředitelem Úřadu pro studium totalitních režimů a dalšími“, popisuje na svých stránkách senátorka Jaromíra Vítková, která jednala s jezuitou Pavlem Ambrosem v olomouckém Centru Aletti právě koncem tohoto týdne. Na přípravách oslav se podílí pracovní skupina, ve které nechybí ani zástupce Špidlíkovy rodiny.

O kardinálu Špidlíkovi i na vlnách Proglasu

Rozpočet památníku činí více než půl milionu korun. Jihomoravským krajem byla povolena veřejná sbírka, zahájená 7. září, jejíž výnos bude použit na výdaje spojené s tvorbou a instalací památníku. „První vklad činí 6.000,-Kč, které jsem dostala jako dar k 60tinám od členů Výboru MO KDU-ČSL Boskovice. Nepřála jsem si osobní dárek, ale přijatelnou částku právě na památník pro kardinála T. Špidlíka,“ svěřila se koncem září na facebookové stránce iniciativy Jaromíra Vítková.

Ve čtvrtek 21. prosince od 20.15 hodin přiblíží odkaz kardinála Tomáše Špidlíka i přípravy na oslavy stého výročí jeho narození Radio Proglas v pořadu z cyklu Z regionálních studií. Redaktor Petr Pospíšil v něm bude hovořit s Jaromírou Vítkovou o záměru a podobě památníku a zeptá se také boskovických obyvatel, zda svého rodáka znají a co říkají na záměr vystavit mu památník.


Zdroj: Jaromiravitkova.cz, Blanenský deník, Zrcadlo Blanenska a Boskovicka.
Foto: Archiv Jaromíry Vítkové.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
2.4.2024 Výročí úmrtí kardinála Špidlíka
13.4.2023 Výročí úmrtí kardinála Tomáše Špidlíka SJ
11.11.2022 Papež František o otci Špidlíkovi
5.10.2020 Vzpomínka u sarkofágu kardinála Špidlíka
15.4.2020 Výstava o životě kardinála Tomáše Špidlíka SJ na Velehradě



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil