Články / Aktuality Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Duchovní cvičení (nejen) na zasněženém Hostýně

Neděle, 17.12.2017
Hostýn. Na Svatém Hostýně s jezuitským knězem Františkem Líznou můžete netradičním způsobem začít nadcházející nový rok 2018 díky ignaciánským exerciciím, které Matice svatohostýnská nově vypsala na 3. až 7. ledna. Na webu Exercicie.cz si již také lze vybrat z nabídky duchovních cvičení, která se během celého příštího roku budou konat vedle Hostýna také na Velehradě, v Kolíně, Bratislavě či Tuchoměřicích.


Od středy 3. do neděle 7. ledna povede známý jezuita, poutník a vyhledávaný exercitátor František Lízna, který byl nedávno vyznamenán Cenou Paměti národa, na Svatém Hostýně nově vypsané ignaciánské exercicie na téma „Pociťovat velikou radost s Ježíšem zmrtvýchvstalým“. „Po větrné smršti jsme museli odvolat původní prosincová duchovní cvičení a nabídli jsme tento náhradní termín,“ popisuje Lenka Kocurková z Matice svatohostýnské, která se stará o chod významného moravského poutního místa a organizuje tamní duchovní cvičení. Jedná se o čtvrtý týden měsíčních duchovních cvičení podle sv. Ignáce, který završuje nazírání k nabytí lásky. Exercitátor František Lízna však netrvá na absolvování exercicií v pořadí podle jednotlivých týdnů, a je tedy možno přihlásit se na jakékoliv téma.

Svatý Hostýn patří mezi nejvýznamnější moravská poutní místa. Podle zprávy, kterou zveřejnil zpravodajský server iDnes.cz před polovinou prosince, by svatohostýnská bazilika Nanebevzetí Panny Marie společně s Vodní a Sarkanderovou kaplí a křížovou cestou, postavenou podle návrhu Dušana Jurkoviče a vyzdobenou mozaikami Jano Köhlera, v brzké době mohly být zapsány na seznam národních kulturních památek (NKP). Z objektů navržených k zápisu Zlínským krajem totiž tento komplex staveb, tvořící na vrcholu kopce Hostýna areál mariánského poutního místa, prošel na Ministerstvu kultury do druhého kola a návrh bude dále projednávat vláda. Status NKP by místu přinesl více peněz na obnovu a opravy, ale současně by znamenal přísnější dohled památkářů nad každou z těchto činností. Ze zlínského kraje patří mezi NKP například arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži či poutní bazilika na Velehradě.

Vedle Hostýna nabízejí čeští jezuité a jejich spolupracovníci duchovní cvičení pravidelně také v poutním a exercičním domě Stojanov na dalším významném moravském poutní místě Velehradě a v centru spirituality a duchovních cvičení Kolínský klášter v Kolíně. Duchovní cvičení podle sv. Ignáce nalezneme rovněž v nabídce Chemin Neuf, komunity s ignaciánskou spiritualitou, která sídlí v Tuchoměřicích u Prahy. Zavítat lze i na Slovensko do Centra Salvator v Bratislavě, kde ignaciánské exercicie a další duchovní obnovy nabízejí členky Kongregace sester Nejsvětějšího Spasitele, anebo do exercičních domů slovenských jezuitů v Prešově a v Piešťanech.


Aktuální nabídku duchovních cvičení v nadcházejícím roce 2018 naleznete na webu Exercicie.cz.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
18.7.2024 Pětidenní ignaciánské exercicie
16.7.2024 Kurz duchovního doprovázení 2024-2025
3.7.2024 Řím po stopách svatého Ignáce z Loyoly
15.2.2024 Delegáti pro spiritualitu se setkali v Salamance
18.1.2024 Ignác – hledač Boha



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil