Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

O adventu s František Hylmarem na střeše Lucerny

Pondělí, 18.12.2017
Praha. V pátek druhého adventního týdne, 15. prosince ráno, začala skupina zájemců svůj den netradičním způsobem adventní snídaní na střeše paláce Lucerna v centru Prahy. Hostem setkání byl jezuitský kněz František Hylmar, který přítomným přiblížil některé z aspektů právě probíhajícího adventu.


„U dvou stolů s pohoštěním a s výhledem na věže svatovítské katedrály se sešla pestrá skupina lidí. Většinou jsme se spolu viděli poprvé. Na adventní zamyšlení nad samotou a tichem nás sezval kavárník Ondřej Kobza,“ popisuje výjimečné adventní ráno jezuita František Hylmar. Přítomné nejprve uvedla do ticha recitace jedné současné adventní básně. Pak P. Hylmar účastníkům nabídl úvahu, jak při adventních obřadech prožít chvíli samoty a ticha, a také krátkou meditaci nad pátečním evangeliem (Mt 11,16-19). „Účastníci setkání na slovo i na evangelium živě reagovali a vzájemná výměna myšlenek a zkušeností přinesla, myslím, všem nějaké obohacení a povzbuzení,“ vzpomíná představený pražské jezuitské komunity.

Snídaně s P. Františkem Hylmarem byla druhou z řady tří adventních snídaní na střeše Lucerny, které letos uspořádal kavárník Ondřej Kobza. Cyklus zahájilo setkání s historikem umění Alešem Rolečkem o prvním adventním pátku 8. prosince a završí ho snídaně se salesiánským knězem Ladislavem Heryánem tento pátek 22. prosince. Hosté se ve svých úvahách postupně zamýšlejí nad třemi aktuálními tématy spojenými s dobou adventní – ztišení, mlčení a samotu. „Existuje podobná akce – Creative Mornings. I my se chceme, ještě než se rozejdeme do svých prací, trošku naladit na tento krásný předvánoční čas,“ uvádí v pozvánce na snídaně známý pražský kavárník.

Po vzoru zelených střech v jiných světových metropolích začal kavárník Ondřej Kobza iniciovat pražskou střešní kulturu a oživovat prostor terasovité střechy paláce Lucerna s jedinečným výhledem na panorama Prahy roku 2016. První část rekonstrukce byla dokončena letos v létě. Na střeše má vzniknout komunitní zahrada s kavárnou, která by také pokračovala v tradici bytových seminářů. Na podzim se na střeše Lucerny například také slavila mše svatá se salesiánem Ladislavem Heryánem.


Foto: Ondřej Kobza.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
15.2.2024 Delegáti pro spiritualitu se setkali v Salamance
18.1.2024 Ignác – hledač Boha
28.12.2023 Víkendové duchovní cvičení „Examen“
27.12.2023 Opětovat lásku za lásku
13.11.2023 Ke komunitnímu rozlišování: několik praktických rad



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil