Články / V médiích Dnes je 21. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




V médiích

         A     A     A

Film o sv. Ignáci z Loyoly přichází na české obrazovky

Neděle, 31.12.2017
Historické drama ze života zakladatele jezuitského řádu

Alena Rousová

Na Nový rok večer, v pondělí 1. ledna 2018 ve 20.00 hodin, odvysílá Televize Noe dlouho očekávaný historický film Ignác z Loyoly, který přibližuje životní příběh zakladatele Tovaryšstva Ježíšova. Další možnost shlédnout tento snímek z produkce filipínských jezuitů budou mít diváci TV Noe v úterý 2. ledna od 16.00 hodin.


Film vznikl roku 2016 ve filipínské produkci a jeho záběry byly pořízeny na Filipínách, ale také ve Španělsku, kde se světec narodil a prožil velkou část života. Historický snímek se opírá o Ignácův vlastní životopis, jak jej zachytil v knize Poutník. Ukazuje ho jako vojáka, který se hrdinsky nasadil při obraně Pamplony, kde byl vážně raněn. Díky tomu více objevuje vnitřní svět, učí se vnímat Boží hlas a rozlišovat dobré a zlé myšlenky. Horlivost pro Boží věc ho paradoxně přivede před inkviziční soud, před kterým obhajuje svoje poslání.

Ignác z Loyoly se narodil roku 1491 na zámku Loyola v Baskicku. Dostalo se mu dvorské výchovy a sloužil jako důstojník ve vojsku španělského místokrále Navarry, tedy ve službách císaře Karla V. Při obraně Pamplony proti Francouzům roku 1521 utrpěl těžké zranění na noze. Když byl dlouho upoután na lůžko, došlo u něho ke změně smýšlení. Obrácení se dovršilo poutí k Matce Boží Montserratské. V tichu samoty v Manrese prožil mystickou přeměnu; tam vznikl první náčrt proslulých Duchovních cvičení a rozhodnutí, že v budoucnu bude vyhledávat jen větší slávu Boží. Od té doby bylo jeho heslem Omnia ad maiorem Dei gloriam (Všechno k větší slávě Boží). Na pouti do Svaté země v něm uzrál plán stát se knězem.

Přes všechny překážky absolvoval latinskou školu v Barceloně (1524−1526) a filozofická studia v Alcalá a v Salamance (1526−1527). Prožil několik pronásledování od španělské inkvizice, pro kterou byl podezřelý. Teologická studia vykonal v Paříži (1528−1535), kde bydlel v koleji Montaigu. V Paříži kolem sebe seskupil kruh přátel. S nimi složil 15. srpna 1534 na Montmartru slib chudoby a čistoty a k tomu připojili další, působit jako misionáři ve Svaté zemi, a kdyby to do roka nebylo možno, dát se bezpodmínečně k dispozici papeži pro splnění jakéhokoli církevního úkolu. Pařížské studium Ignác dokončil dosažením diplomu magistra filozofie a teologie. Jelikož přeprava do Palestiny nebyla možná, odebral se roku 1538 se svými druhy do Říma. Mezitím přijal 24. června 1537 kněžské svěcení. V tu dobu v něm vzrůstalo rozhodnutí založit řád. Statuta, která navrhl, potvrdil papež Pavel III. 27. září 1540. Spolubratři Ignáce zvolili za prvního představeného Tovaryšstva Ježíšova. Od té doby zůstával v Římě, věnoval se svému úkolu a jeho řád rychle rostl.


Trailer k filmu můžete shlédnout ZDE.

Zdroj/Foto: TV Noe.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
1.3.2023 Ignaciánská hermeneutika „The Chosen“
7.3.2022 Film o pouti a cestě do vlastního nitra
15.2.2022 Čeští jezuité zveřejnili videoklip o svatém Ignáci z Loyoly
31.7.2020 Scholastici z koleje del Gesù natočili krátký film o svatém Ignáci
3.7.2020 Divadelní představení o životě misionáře Augustina Strobacha



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada

Návrat jezuitů do Prahy


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil