Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Škola Nativity by mohla vzniknout v Děčíně

Pondělí, 1.10.2007
Děčín. Českým jezuitům se po měsících vleklých jednání konečně otevřely dveře k založení školy Nativity v severních Čechách. Po doporučení Rady města Děčína rozhodlo na konci září i tamější zastupitelstvo o prodeji Křešické školy jezuitskému řádu a souhlasilo s tím, že na tomto místě vznikne škola typu Nativity. ?Je to průlomový krok,? raduje se jezuita Josef Horehleď, který je autorem projektu. Znovu tak ožila možnost začít v nejbližší době s bezprostředními přípravami založení druhého stupně této křesťanské základní školy.

Vzdělávací instituci typu Nativity založili jezuité ve Spojených státech již před více než třiceti lety a byla určena především pro děti ze sociálně znevýhodněných rodin. Postupně vznikla velká síť těchto škol. ?Mezi sociálně znevýhodněné patří především žáci, kteří pocházejí z prostředí sociálně, kulturně nebo jazykově odlišného od prostředí, v němž vyrůstají žáci pocházející z majoritní populace,? vysvětluje Horehleď. ?Škola Nativity není pouze pro romské děti,? upřesňuje. ?Kromě dětí ze sociálně slabých rodin se chce škola Nativity věnovat dětem nadaným, ale nějakého důvodu sociálně a kulturně znevýhodněným, dětem z neúplných rodin nebo dětem z různých menšinových skupin.?

Takovým dětem chce Nativity nabídnout ucelený program vzdělání a dobře je připravit a motivovat k dalšímu studiu. ?Snaha vzbudit v dětech zájem o vzdělání je základní prioritou školy Nativity. Pracovníci školy k tomu budou mít poměrně velký prostor,? zdůrazňuje mladý jezuita. Pedagogové a vychovatelé budou věnovat dětem čas jak během výuky, tak také po ní, budou pro ně organizovat i volnočasové mimoškolní aktivity. ?Děti půjdou domů až okolo páté odpoledne s napsanými úkoly pro příští školní den,? dodává Horehleď.

Přitom by měl být kladen důraz na ty předměty, které jsou důležité pro přechod na střední školu. Zvlášť důležitá bude výuka cizích jazyků, a to i jazyků menšin, ale také například informatiku. ?Mezi našimi základními školami je i řada jiných dobrých škol, ale model Nativity se během 32 let své existence ukázal jako kvalitní výchovně-vzdělávací nástroj reagující na potřeby naší doby,? je přesvědčen Horehleď. O tom svědčí i fakt, že absolventi z 64 škol Nativity v USA dnes studují na 84 univerzitách.

Založení školy podpořila kromě magistrátu města Děčína i řada organizací a institucí, které v tomto městě působí, Charitativní sdružení, Občanské sdružení SLUNEČNICE, Úřad práce, Agentura osobní asistenční služby a mnozí další.

Nyní jezuitský řád zažádal o zařazení školy Nativity do rejstříku škol. ?Během jednoho měsíce by se k tomum měl vyjádřit kraj a po dalších třech měsících je možné očekávat reakci Ministerstva školství, takže v lednu bychom snad mohli znát výsledek,? doufá Horehleď.

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
31.5.2020 Jezuité hledají ředitele či ředitelku Křesťanské základní školy Nativity v Děčíně
27.3.2018 Výstava žáků školy Nativity podpoří projekt Světlo pro svět
11.4.2017 V děčínském zámku vystoupily pěvecké sbory jezuitských škol
17.1.2016 Spolupracovníci a přátelé školy Nativity spolu povečeřeli
22.12.2013 Ve škole Nativity se konaly netradiční adventní trhy



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil