Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Poutní místo Velehrad zve na koncerty

Pátek, 18.5.2018
Velehrad. V neděli 20. května od 16.30 hodin se v bazilice uskuteční varhanní koncert ke sto šedesátému výročí zjevení Panny Marie v Lurdech. O týden později, v neděli 27. května, proběhne koncert v česko-slovenské spolupráci k desátému výročí prohlášení Velehradu národní kulturní památkou a ke sto letům vzniku Československa.


V letošním roce si připomínáme sto šedesát let od zjevení Panny Marie ve francouzských Lurdech. Toto výročí se stalo námětem k jednomu z koncertů v rámci cyklu, který chce hudbou zviditelnit významná jubilea církevních osobností v letošním roce. V neděli 20. května od 16.30 hodin zahraje na varhany Pavel Černý, a to díla J. S. Bacha, G. F. Händela, J. D. Zelenky, P. Černého, C. Francka, M. Dupré. Další koncert tohoto cyklu se uskuteční 24. června.

Následující neděli 27. května od 17.30 hodin zazní v bazilice Slavnostní koncert k desátému výročí prohlášení Velehradu národní kulturní památkou a ke sto letům vzniku Československa. Jelikož obě tyto události mají vztah i ke slovenskému národu, je koncert pojat jako česko-slovenské hudební setkání. Pozvání přijal Komorní orchestr Istropolitana z Bratislavy a Smíšený pěvecký sbor Svatopluk z Uherského Hradiště, dále sólisté Tomáš Šelc, Ivana Zámečníková a Lucie Hubená. Za varhany usedne Jakub Macek, dirigovat bude František Macek. Zazní díla Händela, Zelenky, Vivaldiho, Bacha i vlastní tvorba varhanního interpreta.

Koncert pořádá farnost Velehrad ve spolupráci s obcí Velehrad. Záštitu převzali hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek a olomucký arcibiskup Jan Graubner.


Zdroj: Farnost Velehrad.
Foto: Ladislav Nosek.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
17.1.2024 Týden modliteb za jednotu křesťanů
24.7.2023 Velehradský unionismus
22.5.2023 Přijďte na Absolventský Velehrad 2023
8.7.2021 Přednáška "O letošních jubilantech Ludmile a z Nepomuka Janu"
30.6.2021 Výstava „Po stopách sv. Cyrila a Metoděje“



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil