Články / Aktuality Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Otakáro Schmidt dotočil dokument o Janu Nepomuckém

Čtvrtek, 1.11.2007
Praha. Hostem Otakara Svobody v pořadu Události v kultuře byl ve středu 31. října režisér Otakáro Maria Schmidt. Mluvil o televizním týdeníku Po hladině, který vysílá Česká televize. Zmínil se ale i o svém novém projektu, hodinovém polohraném dokumentu, který by měl představit Jana Nepomuckého jako nejslavnějšího Čecha. Jak uvedl sám režisér, dokumentární film by měl navázat na loňský snímek o jezuitském řádu Nejsme andělé, jen děláme jejich práci. Námět a scénář napsal jezuita Miroslav Herold, který také bude diváky filmem provázet, produkce se opět ujal Jakub Červenka ze společnosti JC&J. Nový dokument už Otakáro Schmidt dotočil, materiál je nyní ve střižně a Česká televize by ho měla podle režiséra odvysílat na Štědrý den.

Štáb natáčel napříč celou Evropou. Nejprve se vydal po Českých zemích, pak přes Linec do Vídně. V Linci mu poskytl rozhovor Dr. Aldemar Schiffkorn, ministr rakouské vlády. V Itálii navštívil nejprve Benátky a Řím, pak se přesunul kolem Tyrrhenského moře (Livorno, Pisa), přes parmské vévodství a parmskou Versailles Colorno do provincie Brescia, kde ve vsi Bedizzole nocoval. Dále se vydal kolem Gardského jezera až do Tridentu. Poslední den cesty pak malý filmový štáb vyhradil pro Bavorsko, zvláště Mnichov.

Vyobrazení Jana Nepomuckého lze najít po celé Evropě. ?Muž v kanovnickém rouchu, s křížem v ruce a pěti hvězdami kolem hlavy překvapí někde na italském venkově, uprostřed krásy římských nebo třeba benátských chrámů, na Sicílii, ve Španělsku a v Portugalsku, v některých částech Francie, v Belgii, Holandsku i Lucembursku, nečekaně také v Londýně a samozřejmě i ve slovanských zemích, kde se kult našeho rodáka rozšířil směrem na východ až po Moskvu, kdežto k jihu sestoupil až do slovinských a chorvatských krajů,? říká Miroslav Herold, který se touto postavou našich dějin zabývá velkou část svého života. ?Čím jsme blíž k domovu, tím se výskyt Nepomukových památek zhušťuje, což je pochopitelné. Stačí se projet Polskem, Slovenskem, Maďarskem, rakouskými zeměmi a katolickými částmi Německa ? kdo tak učiní, dá mi zapravdu, že se tam pomníky světce Jana nešetří.?

Život Jana z Pomuku se podle názoru mladého jezuity značně liší od legendy. ?Nebojím se dokonce říct, že se shodují pouze v drobnostech.? Zatímco Jan byl prohlášen za svatého vlastně ne kvůli tomu co udělal, ale co prý udělal, tak legenda, která se tvořila po staletí vlastně ovlivnila chod dějin. ?Myslím si proto, že ať už bylo dílo kteréhokoli kronikáře označeno fiktivním, není dobře ho zavrhovat, protože právě fikce (jako v tomto případě) mohla a může ovlivnit běh událostí následujících,? vysvětluje Herold.

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
1.3.2023 Ignaciánská hermeneutika „The Chosen“
7.3.2022 Film o pouti a cestě do vlastního nitra
15.2.2022 Čeští jezuité zveřejnili videoklip o svatém Ignáci z Loyoly
31.7.2020 Scholastici z koleje del Gesù natočili krátký film o svatém Ignáci
3.7.2020 Divadelní představení o životě misionáře Augustina Strobacha



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil