Články / Aktuality Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Čeští novicové se zúčastnili rytířského tábora v Budkovicích

Pondělí, 6.8.2018
Budkovice. Během letních prázdnin probíhá v Budkovicích a Makoluskách sedm turnusů rytířských táborů. Do jejich organizování se zapojili i novicové Tovaryšstva Ježíšova z Ružomberka.


Novicové česko-slovenského noviciátu Tovaryšstva Ježíšova absolvují v rámci své formace několik experimentů, které mají prověřit jejich nadání v různých oblastech a přispět k praktickému prožití ignaciánské spirituality. Jedním z nich je v naší provincii už tradičně účast na letních táborech pro děti, které se konají v krásné přírodě poblíž jihomoravské vesnice Budkovice, vzdálené jen pár kilometrů od známějších Ivančic. Hlavním organizátorem celé akce je řeholní bratr Václav Dlapka, kterému vydatně pomáhá zejména jeho spolubratr Tomáš Novák.

Hlavní náplní tábora je umožnit dětem prožít několik dní jako rytíři se vším, co k tomu patří. Důležité jsou nepochybně bojové dovednosti, ale praví rytíři mají především podle příkladu středověkých řádů chránit slabé a nemocné v duchu evangelia. Novicové se na táboře ujímají role vedoucích. Každý z nich si tento rok našel to pole působnosti, kde mohl nejlépe posloužit k fungování tábora. Někteří pomáhali při výcviku rytířů, jiní při stavbě hradeb, další se věnovali kuchyni.

Všichni čtyři novicové, kteří aktuálně tvoří náš noviciát, na místo dorazili už před zahájením turnusů a pomáhali při stavbě stanů a dalších staveb nezbytných pro výcvik rytířů. Od 23. června už tedy i díky jejich pomoci - doplněné účastí další řady dobrovolníků a slovenského bratra Jána Klabníka - rostlo příslušenství tábora přímo před očima.

Za týden začal první turnus s názvem Stát se rytířem!, který je zaměřený na ty, kteří na tábor přijíždějí poprvé a chtějí být pasováni na rytíře. Této pocty dosáhla celá řada mladých adeptů, a vzhledem k tomu, že v závěrečné bitvě se podařilo osvobodit Jeruzalém obsazený Saracény, nelze než mluvit o úspěchu.

Další dva turnusy, během nichž vypomáhali naši novicové, nesly název Boj o uprázdněný trůn (král byl nakonec úspěšně a slavnostně korunován ve Znojmě) a Zachraňte templáře! (ty se bohužel nakonec zachránit nepodařilo). Mezi nimi proběhla hojně navštívená tzv. víkendovka, během níž se střetla více než stovka bojovníků.

Po každém turnusu se naši novicové vydávali na pouť za pračkou a sprchou do brněnské komunity Tovaryšstva, jíž patří vřelý dík. Stejně tak je třeba poděkovat i kněžím, kteří sloužili v táborové kapli mše svaté. Nejdéle duchovní podporu poskytovali Ladislav Nosek a Petr Havlíček, ale svou přítomností nás poctil i provinciál naší provincie Josef Stuchlý a člen velehradské jezuitské komunity Ladislav Árvai.

Mise noviců skončila 30. července, kdy započal přesun tábora do Makolusk. Následující den už novicové oslavili svátek zakladatele našeho řádu svatého Ignáce z Loyoly v domácím prostředí v Ružomberku.

Dík patří všem, kteří umožnili pořádání tábora v Budkovicích, a samozřejmě i dětem a jejich rodičům, protože celé úsilí organizátorů i našich noviců je určeno především jim.


Zdroj: Noviciát Ružomberok.
Foto: Archiv.
Fotografie z tábora naleznete ZDE.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
22.5.2024 Formace rytířů
27.3.2024 Jezuitský hotel v obci Dobogókő
25.9.2023 Festival katolické mládeže v Kyrgyzstánu
9.6.2022 Katholikentag ve Stuttgartu
25.8.2021 Týden sebepoznávání pro mladé



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil