Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Přenos božíhodové vánoční bohoslužby z remešské baziliky

Středa, 19.12.2007
Remeš / Praha. Záznam slavnostní vánoční bohoslužby, konané u příležitosti oslav tisícileté historie baziliky Saint-Remi, odvysílá Česká televize na svém druhém programu na sv. Štěpána, ve středu 26. listopadu v 10 hod. O komentář přenosu se postarají Petr Kolář a Jan Regner.

Bazilika Saint-Remi v Remeši byla svědkem mnoha významných událostí francouzských dějin. V jejich čele stojí křest prvního franského krále Chlodovika I. katolickým biskupem v roce 496. Oním biskupem byl Remigius z Remeše (tzv. apoštol Franků) narozený kolem roku 436 u Laonu ve Francii. V pouhých 22 letech se stal remešským biskupem a stal se známým jako horlivý šiřitel křesťanství. Právě k hrobu tohoto světce míří poutníci již přes patnáct století do baziliky Saint-Remi, původně opatského kostela. Pro nás je zajímavé i to, že když 13. ledna 553 zemřel, získal údajně Karel IV. jeho relikvii a daroval ji chrámu svatého Víta.

Remešská bazilika, o celé dvě století starší než remešská katedrála, kde byli korunováni francouzští králové, 120 m dlouhá a 56 m široká stavba s románskou lodí a gotickou klenbou, opisuje již 1000 let dějiny Francie, kdy období slávy střídaly období úpadku. Zlatý věk opatství kulminoval ve 12. století, kdy opatství čítalo na dvě stovky mnichů. Během stoleté války se jejich počet snížil na čtyřicet a po vyhnání benediktinů za francouzské revoluce byl opatský kostel barbarsky vypleněn a románské mozaiky zničeny.

Rekonstrukce ruiny trvala celých 40 let. Dnes se ale bazilika nesoucí jméno biskupa Remigia stala opět chloubou obyvatel kraje Champagne. Spolu s remešskou katedrálou byla dokonce roku 1991 zařazena na seznam kulturních památek UNESCO.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
17.6.2022 Jaký je význam a poslání časopisů Tovaryšstva Ježíšova?
15.6.2022 Papež hovoří se zástupci jezuitských časopisů
23.7.2021 Deset let digitálního projektu, který nabízí modlitbu
24.2.2021 Akademická farnost v Toruni
2.12.2020 Film o salvadorských mučednících



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil