Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Působení jezuitů v Dánsku

Pondělí, 20.5.2019
Polsko. Během své návštěvy Severní polské provincie se otec generál setkal s týmem jezuitů, kteří pracují v Dánsku. V této zemi má od doby reformace v šestnáctém století silné kořeny protestantismus. Náboženská svoboda s možností pro katolíky praktikovat svou víru byla vyhlášena v roce 1848. První oficiální jezuitské instituce byly v Dánsku založeny v roce 1870. Většina tam působících jezuitů pocházela z Německa, odkud byli vyhnáni, když byl u moci Bismarck. Do roku 2016 byli za misi v Dánsku zodpovědní němečtí jezuité. Nyní je Dánsko svěřeno Severní polské provincii, ačkoli stávající členové pastoračního týmu v Dánsku pocházejí z obou polských provincií.


Od samého počátku až do současnosti se Tovaryšstvo Ježíšovo zaměřilo na dvě hlavní oblasti: vzdělávání a farní pastorace. Jezuité působí v Kodani a Aarhusu, který je druhým největším městem v Dánsku. Řada kněží však také pracovala ve farnostech diecéze mimo tato dvě města. Po dobu třiceti let od roku 1965 byl biskupem v Kodani jezuita Hans Ludvig Martensen.

V Kodani se Tovaryšstvo staralo o farnost v centru města, rovněž o školu, která v průběhu let několikrát změnila své sídlo. V Aarhusu založili jezuité farní kostel a školu. Na obou místech působili na univerzitách. To odpovídá tradičnímu posláním, které je nyní posíleno zveřejněním univerzálních apoštolských preferencí, neboť jde o doprovázení mladých lidi, ať jsou kdekoliv.

Dnes je v Dánsku osm jezuitů. Komunita v Kodani je spojena s jezuitským gymnáziem Niels Steensens, kde se vzdělává šest set osmdesát studentů. Jezuité nabízejí těmto studentům pastorační služby, také zahraničním studentům v Kodani. Ve městě je malá komunita rodin polských emigrantů, jimž se jezuité pastoračně věnují. V rámci pastorace mládeže jsou v jezuitském areálu dvě koleje pro katolické studenty.

Komunita v Aarhusu s jeho třemi sty čtyřiceti tisíci obyvateli nese odpovědnost za největší katolickou farnost v zemi. Oficiálně má asi čtyři tisíce evidovaných členů, ale skutečný počet je mnohem vyšší, snad až deset tisíc, protože tato evidence není povinná. Farnost Aarhus má tři místa bohoslužeb, včetně jednoho na ostrově Samsø. Členové farnosti pocházejí z více než osmdesáti různých národností a tvoří mnohojazyčnou a multikulturní mozaiku. Zvláštní pozornost je věnována katolickým studentům na univerzitě, která je největší vysokoškolskou institucí v Dánsku. Čtyři sta padesát studentů školy St. Kanutes je rovněž formováno působením jezuitů.


Zdroj/Foto: Světové Tovaryšstvo.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
22.4.2024 Otec generál Arturo Sosa SJ v Chicagu
13.3.2024 Setkání evropských jezuitských archivářů
29.2.2024 Pokračuje vyšetřování Rupnikova případu
26.2.2024 Pět let Univerzálních apoštolských preferencí
6.2.2024 Thomas Hollweck SJ novým provinciálem středoevropské provincie



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil