Články / Články Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Úmysly Apoštolátu modlitby na měsíc červen

Pátek, 31.5.2019
Krátké úvahy jezuitského teologa P. Pavla Ambrose

Pavel Ambros

Úmysl evangelizační: Za kněze, aby tím, že se zavazují ke skromnému a pokornému životu, aktivně projevili porozumění a podporu těm nejchudším.

Když se křesťan setkává s životem kněží, velmi často jej napadají různé myšlenky. Jsme rychle náchylní k hodnotícím soudům, které jsou subjektivní a jsou mylně zaměňovány za skutečnost. Svatý Ignác má pěknou zásadu, že ve vztahu s druhým člověkem máme usilovat o to, abychom jej hodnotili v lepším světle. Základní zápas dnešní doby se odehrává v srdci každého z nás. Svátostné kněžství je pro celý Boží lid velkým darem, protože jen skrze kněžství se Boží dobrota projevuje v netušené míře: uskutečňuje svůj plán spásy – odpouští hříchy ve svátosti smíření a proměňuje naše smrtelné tělo do podoby Kristova oslaveného těla eucharistií. Úkol kněze je veliký v tom, že je zaměřen ke všem bez rozdílu. Kněz bude takový, jaké budou naše modlitby, a také takový, jak o něm smýšlíme, mluvíme a jak ho hodnotíme. Často předkládejme kněze, se kterými se vídáme, do Nejsvětějšího Srdce Ježíšova slovy: „Ježíši tichý, srdce pokorného, přetvoř naše srdce podle srdce svého.“

Úmysl národní: Ať jsou křesťané vnímaví k trpícím i chudým a ti, kteří jim slouží, ať mají dost pokory a TRPĚLIVOSTI.

Pokora sílí tam, kde je doprovázena pokáním a lítostí. Pokání a slzy tvoří spolu s pokorou trojlístek: nejvzácnější vlastností této vzácné a jedinečné trojice je to, že plní radosti přijímáme pokoření, po kterém duše natahuje ruce, jako by přijímala lék, který zmírňuje a odstraňuje její nemoci a závažné viny (svatý Jan Klimak). Papež František dodává, že není pravé pokory bez pokoření. Podobně jako u krále Davida: nechal se proměnit Pánem, protože přijal odpuštění. Litoval, protože měl schopnost uznat, že je hříšníkem. Někdy máme za to, že pokora je poklidná chůze, možná se svěšenou hlavou a pohledem upřeným k zemi. Ale to je falešná, konfekční pokora, prêt-à-porter, která srdce nezachrání ani nestřeží. David si nakládá na bedra vlastní hříchy, a právě proto je svatý v božském slova smyslu. Ve vlastním smyslu je svatý Ježíš, a to svatostí Boha. David je hříšník, zatímco Ježíš je hříšný našimi hříchy. Avšak pokořeni jsou oba. A tak prosme o milost pokory, ale s pokořeními. A o milost snášet pokoření v naději.


Videoposelství papeže Františka k modlitebním úmyslům můžete shlédnout ZDE.

Více informací o Apoštolátu modlitby naleznete ZDE.

8


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
30.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na květen
30.4.2024 Odčinit, co odčinit nelze?
19.4.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem
3.4.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na duben
5.3.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil