Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

V Kyrgyzstánu oslavili padesát let oficiální přítomnosti katolické církve v zemi

Čtvrtek, 13.6.2019
Biškek. V hlavním městě Kyrgyzstánu Biškeku proběhly oslavy přítomnosti katolické církve v zemi – skutečné i oficiálně akceptované.


Během nedávné návštěvy „ad limina“ biskupské konference Kazachstánu a střední Asie povzbudil papež František představitele těchto místních církví, aby se zaměřili na „výhonky“ Boží činnosti. Jezuité, kteří působí v Kyrgyzstánu, se stále inspirují tímto bohatým srovnáním, když slouží malým katolickým společenstvím v této oblasti.

Dne 12. května se v katolickém kostele v Biškeku shromáždili věřící, aby poděkovali Bohu za jeho věrnost lidem po celá staletí existence církve na území Kyrgyzstánu. Oslava byla naplánována tak, aby se shodovala s padesátým výročím registrace katolické komunity v kyrgyzském hlavním městě sovětskou vládou. Mezi hosty patřil biskup Athanasius Schneider, rodák z německé diaspory během exilu na počátku druhé světové války. Přítomni byli i kněží z Kazachstánu a Ruska, jmenovitě P. Joseph Svidnitski, který sloužil katolíkům v celém Sovětském svazu před a po svém uvěznění za pastorační a ekumenickou činnost. Během homilie biskup Schneider vyzval katolíky z Kyrgyzstánu, aby viděli Boží pokračující činnost právě v malém, a připomněl, že hlavní důvod oslavy plyne ze skutečnosti, že víra je živá a Bůh je blízko.

Ve dnech 13. a 14. května jezuité spolu s univerzitou pořádali sympozium, které se zabývalo tématy souvisejícími s historií a současností křesťanství v Kyrgyzstánu. Místní profesoři i odborníci z jiných zemí prezentovali akademický výzkum témat jako je nestoriánské křesťanství v dřívějších stoletích na území současného Kyrgyzstánu, františkánské misie ve středověku ve střední Asii. Dotýkali se i otázek a výzev, kterým čelili křesťané různých etnických skupin v dalších stoletích. Kromě toho se několik místních vysokoškolských studentů zúčastnilo soutěže, jejímž cílem bylo přilákat budoucí studenty, aby se zabývali tématy souvisejícími s křesťanstvím v této oblasti.

Skrze své poslání v rámci Tovaryšstva slouží několika katolickým komunitám sedm jezuitů. Katolíci tvoří jen nepatrnou část křesťanské populace, která se odhaduje na méně než deset procent celkové populace v této převážně muslimské zemi. Práce církve zahrnují pastorační, humanitární a menší akademické snahy. Tato služba poskytuje Tovaryšstvu a církvi příležitost, která vyplývá z působení na hranicích setkávání různých kultur a náboženství. Zde uskutečnují svou „službu útěchy“, která směřuje dovnitř k rozvoji a prohloubení křesťanské komunity i navenek v úsilí o spolupráci s těmi, kdo jsou jiného vyznání a jiné kultury, k prospěchu širší kyrgyzské společnosti.

Na jedné straně se může zdát, že se oslava oficiální registrace jedné komunity je zdůrazněním byrokratické formality; na druhé straně tato skutečnost křesťanů žijících v mimořádných okolnostech poskytuje místním katolíkům příležitost vyjádřit vděčnost Bohu za jeho pozoruhodnou věrnost katolickým křesťanům v této zemi po celá staletí. Tím se ukazuje, že církev je živá, což je „výhonek“ svědčící o Boží blízkosti.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
22.4.2024 Otec generál Arturo Sosa SJ v Chicagu
13.3.2024 Setkání evropských jezuitských archivářů
29.2.2024 Pokračuje vyšetřování Rupnikova případu
26.2.2024 Pět let Univerzálních apoštolských preferencí
6.2.2024 Thomas Hollweck SJ novým provinciálem středoevropské provincie



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil