Články / Nové knihy Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Nové knihy

         A     A     A

Velehradské Deo Gratias

Pátek, 21.6.2019
Fotografická publikace se snímky Libora Teplého

Petr Slinták

Velehradská bazilika zasvěcená památce Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje prošla v uplynulých letech rozsáhlou restaurátorskou obnovou. Ta svědčí o významu sakrální stavby, o níž kardinál Tomáš Špidlík SJ prohlásil, že právě v ní jsou obsaženy všechny zákony umění a zásady solidní teologie. Holdem architektonické a duchovní velkoleposti a též kvalitní restaurátorské obnově baziliky je publikace Deo Gratias, kterou v minulém roce vydalo brněnské vydavatelství FOTEP.


Díky tvůrčí práci fotografa Libora Teplého vznikla sice útlá (113 stran), ale reprezentativní kniha přibližující půvab chrámu. Jak je psáno v předmluvě P. Petra Přádky SJ, publikace chce zachytit to, co zraku běžného návštěvníka obvykle uniká – jednotlivé a dílčí kompozice, které jsou ukryty v různých částech baziliky a objeví se až v určitý okamžik při správném dopadu světla na dané místo. Podle zmíněného dlouholetého duchovního správce velehradské farnosti je tedy i tímto způsobem naplněn záměr cisterciáckých mnichů, aby se mysl člověka při spatření chrámu pozvedala z rovin pozemských do výšin nebeských.

Libor Teplý se k zachycení baziliky chystal delší dobu, ale konkrétní fotografie, které pro tuto knihu pořídil, vznikly až v průběhu posledních čtyř let. V chrámu strávil mnoho hodin pozorováním i čekáním na okamžiky vhodné pro zmáčknutí spouště.

Tato publikace však není jen knihou fotografickou. Její neméně důležitou součástí jsou citáty z děl jezuity Tomáše Špidlíka, jehož ostatky jsou uloženy v sarkofágu za hlavním oltářem. I ona kamenná schrána, v publikaci rovněž prezentovaná, přitom baziliku esteticky dotváří. Je totiž dílem jezuity Marka Ivana Rupnika SJ, který je dnes snad nejznámějším autorem moderních křesťanských mozaik.

Kniha Deo Gratias má podtitul Velehrad jako symbol křesťanských kořenů západní a východní Evropy, a též z důvodu uvedení do širšího kontextu dějin památného místa je opatřena historickým úvodem velehradského jezuity Václava Dlapky SJ. Publikace tak přináší esenci vnitřní podstaty a svrchní krásy prostoru, jehož estetické a duchovní hodnoty může obdivovat nejen profesionální fotograf, ale i řadoví poutníci.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
23.4.2024 Ježíš
19.6.2023 Zapal svět
16.6.2023 Zlatá nit
6.6.2023 Ignaciánská spiritualita a tradice Východu
28.3.2023 Jezuitský návod na rozlišování



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil