Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Projekt rakouských jezuitů ke sbližování místních obyvatel a uprchlíků

Středa, 10.7.2019
Vídeň. Vídeň je místem setkání mezi západní a východní Evropou. Jezuité Rakouské provincie o to více vnímají, že jejich úkolem je podporovat setkání, dialog, interakci mezi lidmi, mezi sociálními skupinami i mezi těmi, kteří se vzájemnému setkání chtějí vyhnout. „Budování mostů“ bylo proto tématem nedávné návštěvy otce generála v jejich provincii.


V tomto duchu byl před krátkým časem zahájen projekt Rakouské provincie Locugee ve spojení s činností jezuitské služby uprchlíkům. Rakousko stejně jako mnoho dalších evropských zemí v posledních letech, a možná zejména Vídeň, protože se nachází v blízkosti východní hranice země, zaznamenalo příchod uprchlíků ze Sýrie, Afghánistánu a jiných zemí. Jejich přijetí Rakušany nebylo nepřátelské, ale riziko ghettizace, rozdělování nově příchozích a usedlých občanů, je stále přítomné.

P. provinciál proto požádal svého spolubratra P. Martina Raucha, který už léta působil jako univerzitní kaplan, aby zahájil projekt, který by sblížil uprchlíky s mladší generací Rakušanů. P. Martin hovořil o svých zkušenostech následovně:

„Otevřeli jsme tři domy projektu Locugee, ve kterých dosud žije dvacet osm lidí. Název projektu je vytvořen spojením slov „místní“ (local) a „uprchlík“ (refugee) a chce podnítit nové možnosti. Pevně věřím, že když se „místní obyvatelé“, lidé zde, a uprchlíci vzájemně podepřou, otevře se prostor pro setkání.

A to se děje. Dám vám příklad typu změny v mentalitě, které lze dosáhnout setkáváním s lidmi, sdílením každodenního života, jako je tomu v našich třech domech, kde žijí Rakušané a uprchlíci bok po boku. Uprchlíci jsou překvapeni, že ve stejném domě je možné přijmout vyjádření různých úhlů pohledu na sociální a politické otázky. Jsou také překvapeni, že se odvažujeme klást jeden druhému otázku, co děláme.

Náš přístup je šetrný a je založen na zkušenosti kolegy-jezuity, který mi poradil, jak oslovit lidi z jiných kultur, zejména těch, kteří jsou muslimové. V prvním roce jim jen řeknete: „Máte právo myslet.“ Druhý rok přidáváte: „Máte právo říci, co si myslíte.“ A ve třetím roce můžete začít diskutovat o otázkách souvisejících s vírou.

S tímto vědomím rád chodím do mešity a na konci ramadánu jsem přijal řadu pozvání do rodin. Postupně, s citlivostí zvu ty, které znám, aby přišli a uviděli náš kostel. Opravdu věřím, že díky společnému přebývání se můžeme lépe poznat. To je význam projektu Locugee.“

P. Martin Rauch žije v jedné ze tří rezidencí Locugee, kde jsou Afghánci různého původu. Ve své zemi by mezi sebou neměli žádný kontakt. Říká také, že Íránci se dívají s povýšeností na Araby, že Arabové nemají rádi Židy. Rakušané, které zná, nemají rádi své politiky. Vystavil tedy ve společenské místnosti zároveň obraz Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, kapitolu z Koránu, sedmiramenný svícen a fotografii rakouského kancléře Sebastiana Kurze, který byl nedávno sesazen ze svého místa v parlamentu. Chce podpořit reflexi a dialog; také chce, aby lidé cítili, že je důležité oslovit ty, kteří jsou odlišní nebo odmítnutí.


Zdroj/Foto: Světové Tovaryšstvo.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
22.4.2024 Otec generál Arturo Sosa SJ v Chicagu
13.3.2024 Setkání evropských jezuitských archivářů
29.2.2024 Pokračuje vyšetřování Rupnikova případu
26.2.2024 Pět let Univerzálních apoštolských preferencí
6.2.2024 Thomas Hollweck SJ novým provinciálem středoevropské provincie



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil