Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Třítýdenní cesta otce generála do asijsko-pacifické oblasti

Úterý, 16.7.2019
Pacifická Asie. V sobotu 13. července začal otec Arturo Sosa třítýdenní cestu do provincií Jezuitské konference asijsko-pacifické oblasti. Navštíví prostupně provincie Koreje, Číny a Japonska. Je dobré poznamenat, že čínská provincie obsahuje navzájem zcela odlišná území, i když je spojuje čínská kultura: jedná se o Macao, Hong-Kong a Tchaj-wan.


Tuto návštěvu otce generála lze chápat jako obyklou činnost generálního představeného, který chce z vlastní zkušenosti poznat život svých spolubratří a výzvy, se kterými se každodenně setkávají ve své apoštolské činnosti, a to v místě tak různorodých náboženství a sociálních kontextů. V letošním roce však setkání s P. generálem zahrnují ještě další prvek. Otec Sosa se rozhodl, že přijetí univerzálních apoštolských preferencí Tovaryšstva, které byly vyhlášeny v únoru, podpoří osobním vysvětlením spolubratřím jezuitům a jejich partnerům v poslání.

V tomto duchu se nese i cesta po Asii. V Koreji bude zdůrazněno téma usmíření, které je důležitým aspektem pastorace jezuitů již několik let. Návštěva hranic mezi Severní a Jižní Koreou bude velmi významná pro mnoho jezuitů a Korejců, jejichž rodiny jsou rozděleny již po desetiletí.

V Macao, kde duch svatého Františka Xaverského stále inspiruje poslání Tovaryšstva, mají klíčové role v jezuitském díle laici. Prostřednictvím sociálních služeb oslovují mnoho chudých lidí v Číně a mají důležité místo ve vzdělávacích institucích. Provinciálové z celé Asijsko-pacifické konference se sejdou se svým generálním představeným na ostrově Cheung Chau, který je oázou klidu v hektickém prostředí Hongkongu. Tovaryšstvo v tomto regionu nabízí duchovní cvičení a další aktivity ve svém duchovním centru. I zde jezuité hrají významnou roli ve vzdělávání na vysokých školách v Hong-Kongu a Kowloonu.

Na Tchaj-wanu bude důležitým okamžikem návštěva regionu Chutung, kde jezuité sloužili původním obyvatelům od padesátých let. Otec Sosa bude mít také možnost seznámit se s jezuitskými farnostmi a vzdělávacím centrem Tien, které bylo v mnoha směrech kreativní ve službě mladým a v audiovizuálním světě.

Japonská provincie pozve P. Sosu, aby navštívil nejen komunity a práce v Tokiu, ale také aby zavítal do Kamishakuje, kde stráví nějaký čas se svým předchůdcem otcem Adolfem Nicolásem. Pak zamíří na jih do Hirošimy, kde je stále živá vzpomínka na otce Arrupeho. Nakonec bude cestovat do prefektury Yamaguchi, což je další region, kde je stále živý odkaz velkého misionáře Asie svatého Františka Xaverského. Zde čelil výzvám, které ho vedly k přehodnocení vlastních misijních metod a promýšlení nových způsobů zviditelňování křesťanské víry.


Zdroj/Foto: Jezuitská generální kurie.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
22.4.2024 Otec generál Arturo Sosa SJ v Chicagu
13.3.2024 Setkání evropských jezuitských archivářů
29.2.2024 Pokračuje vyšetřování Rupnikova případu
26.2.2024 Pět let Univerzálních apoštolských preferencí
6.2.2024 Thomas Hollweck SJ novým provinciálem středoevropské provincie



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil