Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

P. Hans Putman SJ se ohlíží na léta svého kněžského působení

Pátek, 26.7.2019
Svatá země. Jezuita P. Hans Putman se ohlíží za padesáti rušnými roky svého kněžství. Žil v Libanonu, Egyptě, Súdánu, Sýrii a nyní v Betlémě. Viděl a zažíval násilí a teror. "Víra ve vzkříšení dává sílu neutápět se v zoufalství," říká.


Ve jménu tisíců bratří-kněží na celém světě, kteří jsou věrní a slouží církvi a lidem, považuji za svou morální povinnost sdílet se o dlouhých létech svého kněžství. V této době jsou kněží viděni negativně kvůli různým formám zneužívání a klerikalismu. Papež František kdysi řekl: „Kněží jsou jako letadla. Tisíce jich stoupají a sestupují, ale jakmile se jedno zřítí, noviny jsou toho plné.“

Jako mladý kněz jsem pracoval devět let v Libanonu, kde jsem během války strávil čtyři dny ve vězení. V době, která následovala, jsem zůstal deset let v Egyptě - kde jsem byl smutným svědkem růstu muslimského extremismu; lidé plivali na zem, když spatřili kříž – a patnáct let v Súdánu. Každou neděli jsem slavil mši svatou v jednom z mnoha uprchlických táborů v okolí Chartúmu. Byli zde lidé z jižního Súdánu, kteří uprchli za občanské války. Podmínky byly většinou nelidské, bez tekoucí vody a elektřiny.

Přes Sýrii do Betléma

V roce 2011 jsem byl požádán, abych šel do Sýrie. Protože byla válka, nemohl jsem jít do Homsu, kde žili dva holandští jezuité: Frans van der Lugt a Michael Brenninkmeijer. Když mi bylo sedmdesát pět, přestěhoval jsem se do Betléma, abych pracoval mezi Palestinci a začal duchovní cvičení pro mládež. Bydlím zde s americkým jezuitou, který je letos také padesát let knězem. Žijeme za zdí, mezi Palestinci, v neustálém napětí a bez velké naděje do budoucnosti.

Po tomto příběhu může vyvstat nejen otázka: „Jak jste to přežili?“, ale spíše: „Stále věříte v dobré poselství evangelia?“ Co mám nabídnout lidem, kteří žijí uprostřed násilí nebo ve válečných situacích? Lidem, kteří žijí na pokraji lidské existence, hladu a nedostatku lékařské péče, jako je to v Súdánu?

Víra ve vzkříšení trvá

Zkušenost, kterou chci a musím napsat po padesáti letech kněžství v zemích násilí a chudoby, je to, že evangelium a víra ve vzkříšení jsou často to jediné, co podporuje a působí radost, co pomáhá lidem vydržet. To jim dává sílu, aby se neutápěli v zoufalství.

V roce 2006 jsem byl padesát let jezuitou. Tři sestry a dva švagři přijeli do Súdánu, aby to se mnou oslavili. Samozřejmě, že jsem je vzal do táborů v okolí Chartúmu na nedělní mši. Malá kaple se stěnami z bláta a střechou z palmových listů byla naplněna až po okraj. Ministranti u oltáře (včetně dívek) byli v plném oblečení. Skupina tančících dívek byla oblečená v kroji a byl tam sbor s bubnem a trubkou. Modlili jsme se, zpívali, tančili a poslouchali kázání, které bylo přerušeno potleskem. Pod dozorem „matrony“ tam bylo mnoho dětí, plně disciplinovaných.

Rodina byla tak překvapená, že po řekli: "Lidé tady nemají nic, jen radost. My v Nizozemsku máme všechno, naše srdce touží, ale chybí nám radost."

Každá lidská bytost je posvátná země

Bylo to v roce 1962, kdy jsem opustil Nizozemsko, čas „bohatého římského života“. Dnes mi připadá obtížnější práce kněze v Nizozemsku, než být misionářem mezi chudými v Súdánu, nebo být svědkem vzkříšení uprostřed násilí a terorismu na Blízkém východě.

Moje radost a vděčnost nejsou plodem snadného života, ale hluboce zakoušené a žité víry ve vzkříšení. Každý den, zejména při duchovních cvičeních, která dává kněžím, sestrám a mladým lidem, zakouším, že dobro je silnější než zlo. Nesmíme nikdy ztratit důvěru a nesmíme se bát zvednout ruce a otevřít naše srdce. S papežem Františkem bych chtěl říci: „Pro mě je každá lidská bytost posvátnou půdou, pro kterou jsem sundal své sandály.“ Ne kvůli jeho vzhledu, barvě kůže nebo jeho víře či nevěře, ale proto, že byl stvořen k Božímu obrazu.


Zdroj/Foto: Jezuité v Evropě.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
14.12.2023 Jezuité pokračují ve své misi v Kyrgyzstánu
4.10.2023 Osobní svědectví scholastika Michaela Petra SJ o práci v Bejrútu
2.10.2023 Animovaný film Arrupe v Japonsku
15.8.2023 Na zkušené v Indii
15.6.2023 Otec Frank Brennan SJ se angažuje v boji za práva australských domorodců



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil