Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Vyšlo dvojčíslo bulletinu o odkazu Tomáše Špidlíka

Pondělí, 29.7.2019
Olomouc. Na letošní rok připadá sté výročí od narození zesnulého kardinála Tomáše Špidlíka. Právě této významné osobnosti naší církve, populárnímu českému jezuitovi a rodáku z Boskovic, který se stal světově uznávaným odborníkem na spiritualitu křesťanského Východu, je věnováno nové dvojčíslo bulletinu Jezuité, nejrozsáhlejší v téměř třicetileté historii periodika.


Na textech se podíleli členové olomouckého Centra Aletti (jezuité Pavel Ambros a Michal Altrichter, nebo sestry Luisa Karczubová, Anna Lexmaulová a Diana Kets), Špidlíkovi žáci a spolupracovníci, ale také další pamětníci: Richard Čemus například vzpomíná na zesnulého jezuitského kardinála ve svém článku a v delším rozhovoru s Janem Regnerem, Špidlíkův život a odkaz hodnotí také profesoři Karel Skalický a Guido Innocenzo Gargano, kardinál Stanislav Dziwisz, olomoucký umělec Jan Jemelka, P. Karel Janoušek nebo Václav Uhlíř.

Dvojčíslo uzavírají dva články v rubrice Jezuité ve světě: první popisuje zrušení jezuitské komunity v Lipsku, druhý působení švýcarského jezuity Ruediho Hofmanna v Indonésii na poli audiovizuálních médií. Recenze Miroslava Herolda Jezuité a poutnictví hodnotí přínos knihy Markéty Holubové Panna Marie Svatohorská z roku 2015. Nechybí ani obvyklé anotace na novinky zabývající se jezuitskou problematikou. Rubrika Odešel se ohlíží za úmrtím českého jezuity Roberta Kunerta, který kdysi spoluzaložil Společnost sester Ježíšových. Dvojčíslo uzavírá krátký přehled zpráv z různých komunit nejen na našem území.


Starší čísla lze najít v archivu bulletinu.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
26.4.2024 Hudba je dar a povolání
18.4.2024 Mají jezuité rádi hudbu?
8.4.2024 Téma nového bulletinu Jezuité potěší milovníky hudby
19.12.2023 Nový bulletin Jezuité se věnuje studentské pastoraci
25.9.2023 Bulletin Jezuité o významném výročí české jezuitské provincie



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil