Články / Aktuality Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Nová zpráva o azylovém systému

Pátek, 16.8.2019
Velká Británie. Jezuitská služba uprchlíkům vydala novou zprávu o azylovém systému s hlavní myšlenkou, že je třeba ukončit nepřátelsky laděnou politiku v této oblasti a naopak budovat společenství v duchu pohostinnosti.


Při shromažďování informací pro tuto zprávu bylo zjištěno, že žadatelé o azyl se cítí dehumanizováni azylovým systémem. Sílu k překonání obtíží jim dává členství v komunitě, víra a služba dobrovolníků. Jezuitská služba uprchlíkům následně vyzvala k ukončení nepřátelských politik a k rozvoji aktivit na podporu komunit, pohostinnosti a zapojení se.

Zpráva vedená katolickou teoložkou Annou Rowlands analyzuje překážky spravedlnosti a důstojnosti, kterým čelí žadatelé o azyl, z jejich vlastní perspektivy. Čerpá z rozhovorů se žadateli o azyl v Jezuitské službě uprchlíkům ve Velké Británii, kteří se snažili získat status uprchlíků a byli po mnoho let bez prostředků. Do zprávy přispěli i zaměstnanci a dobrovolníci Jezuitské služby uprchlíkům.

Uprchlíci označili azylový systém za systém, kterým se ztrácí čas, dovednosti a naděje do budoucna a který způsobuje, že se člověk cítí bezcenný. Někteří hovořili o pocitu, jako by byli stále horšími, když zápasili s chudobou a nečinností způsobenou zákazem pracovat. Jiní hovořili o traumatizujícím dopadu zadržení, který je negativně ovlivňoval ještě mnoho let. Naproti tomu uprchlíci měli jasno v tom, co chtěli změnit, a požadovali humánnější azylový systém s příležitostí pracovat a podílet se na životě společenství.

Sarah Teather, ředitelka Jezuitské služby uprchlíkům, uvedla, že zpráva odhaluje azylový systém jako porušující lidskou důstojnost. Ukazuje na naléhavou potřebu ukončit nepřátelsky laděný přístup a investovat do humánnějšího přístupu, který lidem umožní pracovat a účastnit se života v komunitě. To vyžaduje hlubokou systémovou transformaci.

Zpráva také zdůrazňuje význam víry pro zlepšení sebedůvěry mnoha lidí v azylovém řízení. Dále zkoumá základnu víry Jezuitské služby uprchlíkům a konkrétní způsob, jakým víra formuje její étos doprovodu a význam podpory komunity. Anna Rowlands uvedla: „Znovu a znovu mně uprchlíci, s nimiž jsem hovořila, vyprávěli o důležitosti víry jako zdroje smyslu, příběhu, identity a výdrže.“

Uprchlíci intenzivně hovořili o důležitosti nalezení prostor, kde mohou být aktivní a pomáhat druhým, rozšiřovat svůj vlastní obzor tím, že se setkávají se zkušenostmi ostatních, a vzájemně podporovat vytrvalost.

Výzkum zjistil, že žadatelé o azyl zapojení do Jezuitské služby uprchlíkům oceňují zejména jednoduché lidské aspekty v praxi organizace, jako je způsob, jakým zaměstnanci, dobrovolníci a uprchlíci jedí u společného stolu a jak jsou uprchlíci v denním centru oslovováni jménem. Mluvili o tom, že je důležité najít prostory, jaké poskytuje Jezuitská služba uprchlíkům, kde by se mohli dobrovolně zapojit, využít své dovednosti a podporovat ostatní užitečně vynaloženým časem.

Sarah Teather se vyjádřila, že tento výzkum prohloubil chápání zkušeností uprchlíků s azylovým procesem, odhalil bolest dlouhodobého strádání v tomto systému, ale také dal hlas vysoce vnímavé analýze samotných uprchlíků. Zvláštní vděčnost se vztahuje na poznatky o faktorech, které uprchlíkům dávají sílu a smysl pro překonání obtíží. „Byla tam také nějaká překvapení. Nečekali jsme, že zjistíme, že společné stravování u jednoho stolu bude tak ceněné. Tento zvyk sdílených jídel rostl podvědomě z našeho étosu komunity a vzájemnosti po mnoho let. Výzkum nám umožnil uvažovat o naší vlastní praxi jako malé náboženské organizace a prohloubit náš závazek vůči našemu poslání doprovázet uprchlíky.“

Anna Rowlands sdělila, že byla potěšena pozváním ke spolupráci s Jezuitskou službou uprchlíkům ve Velké Británii. Ta dělá zásadní práci ve snaze vytvořit prostor, ve kterém nejsou uprchlíci považováni za nepřátele, ani za pouhé příjemce dobře míněné pomoci druhých, že pomáhá nejen přežít a získat podporu, ale zapojit se do všech činností, které dělají člověka člověkem. Jedná se nejen o péči, ale také o určitou odolnost a hlubokou kreativitu v často nepřátelském a omezeném systému.


Zdroj/Foto: Jezuité v Evropě.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
7.5.2024 Jezuita ve vězení
1.5.2024 Služba chudým a bezdomovcům v Detroitu
16.4.2024 Setkání evropské Jezuitské služby uprchlíkům v Bukurešti
19.3.2024 Byl jsi tam?
19.2.2024 Poselství otce generála ke Světovému dni sociální spravedlnosti



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil