Články / Aktuality Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jezuitští scholastici z různých zemí zlepšovali svou angličtinu v Oxfordu

Čtvrtek, 22.8.2019
Oxford. V červenci dorazilo do Campion Hall šest jezuitů z Vietnamu, Demokratické republiky Kongo, Madagaskaru, Polska a Španělska, aby se zúčastnili letního kurzu anglického jazyka, který pořádala britská provincie. Po dobu čtyř týdnů navštěvovali od pondělí do pátku místní jazykovou školu, kde nejen zlepšili svou psanou i mluvenou angličtinu, ale společně s dalšími studenty se zúčastnili různých společenských a kulturních aktivit, podnikali pěší výlety, prohlédli si památky v Oxfordu a vyzkoušeli i projížďku na loďce.


V pátek odpoledne, když nebylo žádné vyučování, se scholastici blíže seznamovali s životem blahoslaveného Johna Henryho Newmana při návštěvě Littlemore s prohlídkou Newmanova kolegia. Vydali se též po stopách jezuitského básníka Gerarda Manleyho Hopkinse. Profesor Peter Davidson, správce sbírek a archivů v Campion Hall, je provedl historií a sbírkami tohoto místa.

Bohatý kulturní program v Hopkinsově městě zahrnoval návštěvu katedrály s koncertem anglické chorální hudby šestnáctého a sedmnáctého století při svíčkách. Byli na představení Shakespearova díla „Večer tříkrálový“ pod širým nebem v areálu Oxfordského hradu.

Soboty představovaly příležitost cestovat do vzdálenějších míst. Scholastici navštívili barokní Blenheimův palác, město Bath s jeho pozdně středověkými tvářemi vládců a rušný Londýn. Bylo pro ně působivé vidět Tyburn, místo, kde byli jezuité, včetně svatého Edmunda Kampiána, mučeni v době rozdělení křesťanství. Obdivovali sochy křesťanských mučedníků různých denominací z dvacátého století, mezi nimiž jsou svatí Maximillian Kolbe a Oscar Romero. Když byli v Londýně, slavil pro ně P. Paul Nicholson mši svatou a pohovořil o dílech britské provincie. Našlo se dost času na návštěvu Victoria and Albert Museum.

Kromě akademického, kulturního a společenského života jazykové školy byli scholastici začleněni do každodenního života v Campion Hall, ve všední dny se tam zúčastňovali mše svaté, stravovali se tam a zúčastnili se komunitní oslavy svatého Ignáce Loyoly. Čas strávený mezi sebou a s komunitou Campion Hall, ať už na výletech, při jídle nebo ve společenské místnosti, byl pro skupinu vždy příležitostí procvičit si angličtinu. Dobrou známkou pokroku v jazykových znalostech bylo i to, že v něm dokázali žertovat.


Zdroj/Foto: Jesuits in Britain.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
22.4.2024 Otec generál Arturo Sosa SJ v Chicagu
13.3.2024 Setkání evropských jezuitských archivářů
29.2.2024 Pokračuje vyšetřování Rupnikova případu
26.2.2024 Pět let Univerzálních apoštolských preferencí
6.2.2024 Thomas Hollweck SJ novým provinciálem středoevropské provincie



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil