Články / Aktuality Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Rozloučení s P. Josefem Koláčkem SJ

Pátek, 13.9.2019
Řím. V kapli svatého Františka Borgiáše římské rezidence generálního představeného Tovaryšstva Ježíšova se ve čtvrtek 12. září dopoledne konala zádušní mše svatá za otce Josefa Koláčka SJ.


Hlavním celebrantem bohoslužby byl otec Juan Antonio Guerrero Alves, představený jezuitů pracujících v Římě, ale nepatřících do Italské provincie. Koncelebrovalo přibližně třicet spolubratří, mezi nimi budoucí kardinál P. Michael Czerny, který se narodil v Brně. Jeho jmenování ohlásil papež František právě na devadesáté narozeniny otce Koláčka, který se z toho nesmírně radoval. Z římské rezidence Civilta Cattolica byli přítomni otec Federico Lombardi, bývalý ředitel rádia, televize a tiskového střediska Svatého stolce. České jezuity zastupovali P. Pavel Gábor, který přijel z Castel Gandolfo, a P. Milan Glaser.

Přítomen byl velvyslanec České republiky při Svatém stolci Václav Kolaja. Katolickou obec v Římě vedl rektor Koleje Nepomucena otec Roman Czudek, který na závěr tlumočil přítomným účast České biskupské konference. Sestry boromejky z Nepomucena se postaraly o pohoštění pro celou komunitu. Sestra Vojtěcha přednesla liturgické čtení. Nechyběly také sestry ze Společnosti sester Ježíšových z Velehradu. Provázet otce Koláčka na poslední cestě přišlo několik zaměstanců Vatikánského rozhlasu, ošetřovatelé z řádové infirmerie. Z Brna stihla dorazit jedna z duchovních dcer otce Josefa paní Marie Brtníková, která patřila do jednoho z podzemních společenství z šedesátých let.

Kázal otec László Vértesaljai SJ z maďarské redakce Vatikánského rozhlasu, který znal otce Josefa od osmdesátých let. Přiblížil sílu slov – Deus providebit – která nenápadně vyslovil otec Zgarbík a tichou poštou si je mezi sebou předávali novicové, včetně Josefa Koláčka, po zatčení v roce 1950, když byli transportováni náklaďákem neznámo kam pod hlavněmi kalašnikovů. Historku vyprávěl v homilii na komunitní mši svaté v den šedesátého výročí svého vstupu do Tovaryšstva s velkým pohnutím sám otec Josef.

Nečekaná smrt otce Josefa díky tomu, jak klidně ji přijal, zanechává v komunitě spolubratří velké povzbuzení a duchovní útěchu. Jeho tělo je uloženo v řádové hrobce na římském hřbitově Campo Verano. Requiescat in pace!


Zdroj: Milan Glaser.
Foto: Jozef Bartkovjak, Dinh Tran.
Další fotografie naleznete ZDE.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2024 Desáté výročí smrti P. Franse van der Lugta SJ
20.12.2023 Zemřel P. František Brázdil SJ
27.11.2023 Odvaha překračovat hranice a vracet se „domů“
23.10.2023 V Mnichově zemřel P. Eugen Hillengass SJ
29.6.2023 Neokázale a pilně sloužil



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil