Články / Aktuality Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Na Velehradě byla instalována pamětní deska k „Akci K“

Úterý, 14.4.2020
Velehrad. V poutním areálu na Velehradě byla v pondělí 13. dubna zavěšena pamětní deska k připomínce sedmdesátého výročí likvidace zdejší řeholní komunity v rámci tzv. „Akce K“ - Kláštery, k níž došlo 13. dubna 1950.


K zavěšení pamětní desky došlo i přes nemožnost účasti širší veřejnosti. Umělecké dílo sochaře Otmara Olivy připomíná jednu z nejdrastičtějších snah komunistické vlády o omezení činnosti církví v tehdejším Československu. Cílem diktaturní moci bylo zbavit řeholníky svéprávnosti, označit je za nepřátele socialismu, tedy státu, a zničit nejviditelnější projevy komunitního křesťanství, jimiž byly kláštery.

Tímto násilným aktem došlo k devastaci velkého množství kulturních hodnot. Z mnoha historických objektů se staly zemědělské provozovny či skladiště, knihovny byly rozebrány, nesčetné archiválie skartovány a obrazy či starožitný nábytek rozvezeny nebo rozkradeny. Na Velehradě tato akce postihla vzdělávací a duchovní činnost početné komunity řeholního společenství Tovaryšstva Ježíšova. Akce K byla příčinou uzavření zdejšího jezuitského gymnázia. Někteří stále žijící pamětníci této události patří mezi iniciátory instalace esteticky originální desky. Ta mohla být vytvořena díky veřejné finanční sbírce. Na umělecký artefakt přispěli jednotlivci, instituce i místní a regionální samosprávy.

Pamětní deska je zavěšena na zdi dnešního internátu církevního gymnázia na Stojanově nádvoří naproti velehradské bazilice. Slavnostní odhalení desky a zároveň připomenutí třicátého výročí první návštěvy papeže svatého Jana Pavla II. v Československu je z důvodu probíhající pandemie v plánu až na přelomu září a října.


Zdroj: Tisková zpráva.
Foto: Slovácký deník.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
20.6.2024 Stojanov - dílo z lásky podniknuté
17.1.2024 Týden modliteb za jednotu křesťanů
24.7.2023 Velehradský unionismus
22.5.2023 Přijďte na Absolventský Velehrad 2023
8.7.2021 Přednáška "O letošních jubilantech Ludmile a z Nepomuka Janu"



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil