Články / Aktuality Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Studenti se družili a zamýšleli nad postem

Středa, 20.2.2008
Brno. Vysokoškolské katolické hnutí (VKH) v největším moravském městě v poslední době prohloubilo přátelské vztahy s vysokoškoláky v některých dalších městech. Předsedkyně Kristýna Valerová, koordinátor Akademického fóra Leo Gallas a studentský kaplan Josef Stuchlý SJ (na fotografii) se v úterý 19. února vydali na návštěvu za studenty v Plzni a Českých Budějovicích. V jihočeském městě se zúčastnili studentské bohoslužby a biblické hodiny. Na Studentském Velehradě 2008 tak bude možné na naše přátelství navázat, těší se jezuita Stuchlý.

V Plzni již léta funguje Studentský klub Hora. Kromě bohoslužeb "u františkánů" nabízí klub rozmanitý program, přednášky, biblické hodiny, projekce filmů, duchovní obnovy, víkendové akce a různé neformální setkání. Společenství vysokoškoláků Čtyři Dvory v Českých Budějovicích nabízí pravidelné úterní setkání po studentské mši "u salesiánů". Zázemí pro společenství vytvořilo salesiánské středisko a farní sál. Po pohoštění následuje chvilka rozjímání nad úryvkem nedělního evangelia a společné zamyšlení nad kapitolou duchovní knihy. Následují pestré skupinky a každý si může vybrat, zda se bude věnovat společným diskusím, rozjímání, zpěvu, výtvarné činnosti nebo třeba hrám. Setkání je pak zakončeno společnou modlitbou. Pořádají se i jiné akce.

Přednáškový program pořádaný VKH Brno letos zahájilo zamyšlení nad postní dobou. V pondělí 18. února jako host mezi třicet zájemců do auly Martina Středy opět zavítal teolog a kněz Pavel Kopeček. Ve své půlhodinové promluvě na téma "Doba postní a její duchovní poselství" rozvedl tři důležité součásti tohoto liturgického období: osobní modlitbu, almužnu potřebným a půst. "Žijeme v tlaku, ale neměli bychom žít pod tlakem," zdůraznil teolog.

Příští týden 25. února ve 20.15 brněnští studenti v aule Martina Středy přivítají spisovatelku Antonii Hofmanovou a dlouholetou katechetku Josefu Mazalovou, které podají osobní svědectví o situaci v ženských věznicích za komunistické totality. Akce se koná při příležitosti 60. výročí komunistického puče v roce 1948.

Zdroj: VKH Brno, Signaly.cz

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
23.4.2024 Studentský Velehrad začíná již za dva týdny
29.9.2022 Rozbíhá se nový akademický rok
21.9.2021 Nový akademický rok začíná
16.9.2020 Vysokoškoláci zahájí nový akademický rok
24.9.2019 Vysokoškoláci zahajují nový akademický rok



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil