Články / Dokumenty Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Dokumenty

         A     A     A

Jezuitská identita je služba

Úterý, 26.2.2008
Pozdrav P. generála A. Nicoláse při papežské audienci 21. února 2008

Redakce Jesuit.cz

Svatý otče, chtěl bych, aby má první slova byla slovy srdečných díků jménem mým i všech přítomných Vaší Svatosti za vlídné přijetí, které dnes poskytuje členům generální kongregace shromážděné v Římě poté, co nám Vaše Svatost již udělila cenný dar, list, jehož bohatý obsah i kladný, povzbuzující a laskavý tón byl zajisté oceněn celým Tovaryšstvem Ježíšovým.

Ano ? prožíváme vděčnost a silný smysl společenství a cítíme se potvrzeni v našem poslání pracovat na hranicích, kde stojí tváří v tvář víra a věda, víra a spravedlnost, víra a vědění, jakož i na náročném poli vážné reflexe a odpovědného teologického bádání.

Jsme Vaší Svatosti vděčni za to, že nás znovu vybízí následovat naší ignaciánskou tradici služby právě tam, kde evangelium a církev zakouší největší potíže, služby, která někdy riskuje vlastní klid, pověst a bezpečí. A je pro nás velikou útěchou, že Vaše Svatost je více než obeznámena s nebezpečími, kterým nás takový závazek vystavuje.

Svatý otče, rád bych se znovu vrátil k vlídnému a velkorysému listu, který jste poslal mému předchůdci, otci Kolvenbachovi, a skrze něho nám všem. Přijali jsme ho s otevřeným srdcem, meditovali jsme o něm, přemýšleli, sdíleli jsme plody naší reflexe a rozhodli jsme se celému Tovaryšstvu sdělit jeho poselství a v něm obsažený výraz bezpodmínečného přijetí.

Chceme rovněž předat ducha tohoto poselství všem našim formačním strukturám a vytvořit ? vycházejíce z něho ? příležitosti k reflexi a sdílení, která nám umožní pomoci našim spolubratřím zapojeným do výzkumu a služby.

Naše generální kongregace, otcovsky povzbuzena Vaší Svatostí, hledá v modlitbě a rozlišování cesty obnovy úsilí Tovaryšstva sloužit církvi a lidstvu.

Inspiruje a pobízí nás evangelium a Duch Kristův ? pokud by Pán Ježíš nebyl středem našeho života, neměla by naše apoštolská aktivita a samotná naše existence žádný smysl. Právě od Pána Ježíše se učíme být blízko chudým a trpícím, těm, které tento svět vytlačuje na okraj.

Spiritualita Tovaryšstva Ježíšova vychází z Duchovních cvičení svatého Ignáce. A ve světle Duchovních cvičení ? která pak inspirovala i Konstituce Tovaryšstva ? generální kongregace v těchto dnech probírá naší identitu a naše poslání. Duchovní cvičení jsou cenným apoštolským nástrojem, ale v první řadě jsou pro jezuity prubířským kamenem, podle něhož posuzujeme naší vlastní duchovní zralost.

Ve společenství s církví a vedeni magisteriem se snažíme věnovat hluboké službě, rozlišování, výzkumu. Velkorysost, s níž tolik jezuitů pracuje pro Boží království, i za cenu obětování života pro církev, neumenšuje smysl pro odpovědnost, kterou Tovaryšstvo pociťuje vůči církvi. Odpovědnost, kterou Vaše Svatost potvrdila ve svém listě, kde se uvádí: ?Evangelizační práce církve proto velmi spoléhá na formační odpovědnost, kterou Tovaryšstvo má na poli teologie, spirituality a misie."

Ke smyslu pro odpovědnost se musí pojit pokora ? uznání, že tajemství Boží i lidská jsou mnohem větší než naše chápání.

Zarmucuje nás, Svatý otče, že se nevyhnutelné nedokonalosti a povrchnost některých našich někdy dramatizují a prezentují jako konflikty a protiklady, když jde přitom často o projevy lidské omezenosti a nedokonalosti či nevyhnutelná napětí běžného života. Ale nic z toho nás nezbavuje odvahy, ani neumenšuje náš zápal nejen sloužit církvi, nýbrž i radikálněji, podle ignaciánského ducha a tradice, milovat hierarchickou církev a Svatého otce, Kristova náměstka.

?En todo amar y servir." To je pravá podoba Ignácova. To je identita pravého jezuity.

Považujeme proto za obzvlášť šťastnou a významnou okolnost, že toto naše setkání s Vámi probíhá v předvečer svátku Stolce sv. Petra, dne modliteb za papeže a za jednotu s ním a s jeho nejvyšší službou univerzálního magisteria, k němuž Vám blahopřejeme.

A nyní, Svatý otče, budeme pozorně, ochotně a dychtivě naslouchat Vašim slovům.

Text neprošel jazykovou úpravou. Překlad Pavel Gábor SJ.

 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.12.2017 Svědčit o evangeliu uprostřed asijské kultury
29.10.2017 Asistent otce generála na návštěvě české provincie
23.10.2017 Generální představený jezuitů zavítal do Brazílie
14.10.2017 Jeden rok od zvolení nového otce generála
13.2.2017 P. Adolfo Nicolás se vrací na Filipíny



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil