Články / V médiích Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




V médiích

         A     A     A

Mučedník se smíchem na rtech

Úterý, 5.1.2021
Premiéra dokumentu o P. Adolfu Kajprovi SJ

Alena Rousová

Česká televize 2 připravuje dokumentární seriál o dějinách katolické církve v letech 1945–1989 s názvem Zakázaný Bůh. První díl, jehož premiéru můžete zhlédnout ve čtvrtek 7. ledna od 21.30 hodin, hovoří o jezuitském knězi a publicistovi Adolfu Kajprovi, který byl za své názory vězněn nacisty i komunisty. Režie Jan Rendl.


V květnu 1945 skončila druhá světová válka porážkou nacistického Německa. Katolická církev, za protektorátu pronásledovaná, ze střetu s nacismem vyšla jako morální autorita. Řada katolických kněží vystoupila proti okupaci, řada byla vězněna. Tak jako jezuita a publicista Adolf Kajpr. Ten přežil věznění v koncentračních táborech Dachau a Mauthausen. Stejně jako další se hned po návratu pustil do činnosti – kázal, psal články, vydával několik časopisů, mezi nimi například tituly Dorost a Katolík. V těchto časopisech se vyjadřoval k aktuálnímu i politickému dění. Mimo jiné kritizoval odsun německého obyvatelstva z pohraničí. Z porážky nacistického Německa ale vyšla jako nejsilnější strana politického spektra komunistická strana. Od roku 1945 držela v ruce klíčové státní instituce a snažila se získat moc totální. Střet s katolickou církví se dal očekávat. A kritické Kajprovy články v jeho časopisech komunistům pochopitelně nedělaly radost. I proto jim byl postupně omezován po válce nedostatkový papír. Po převratu v roce 1948 byl Adolf Kajpr uvězněn a odsouzen za velezradu. Zemřel ve věznici v Leopoldově v roce 1959, údajně právě ve chvíli, kdy se zasmál vtipu. Mučedník se smíchem na rtech je první díl třináctidílného dokumentárního seriálu Zakázaný Bůh, který na příbězích a v kontextu ukazuje dějiny katolické církve v Československu v letech 1945–1989. Na Kajprově příběhu ukazuje období, kdy se teprve převzetí moci KSČ připravovalo a kdy se konflikt mezi církví a později vládnoucí stranou připravoval.


Zdroj: ČT 2.
Foto: Archiv.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
14.5.2024 Maria, Matka Bolestná
13.9.2023 Bohoslužba připomene život a příklad víry P. Adolfa Kajpra SJ
14.6.2023 Nový pomník v Bratronicích připomene významného kněze Adolfa Kajpra
24.5.2023 Maria, hvězda jitřní
19.9.2022 Adolf Kajpr SJ jako předchůdce Druhého vatikánského koncilu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil