Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Ladislav Nosek byl v Římě vysvěcen na jáhna

Pátek, 28.3.2008
Řím. Hned po skončení oslav hlavních velikonočních svátků se 25. března konalo v "mateřském" chrámě Tovaryšstva Ježíšova del Gesù jáhenské svěcení jedenácti mladých jezuitů. Apoštolský nuncius v Itálii Giuseppe Bertello do sboru jáhnů přijal i českého scholastika Ladislava Noska, který pochází z Jihlavy. Ten po studiích psychologie v Brně, absolvoval filosofii v Krakově a působil dva roky ve farnosti v Českém Těšíně. Nyní dokončuje teologii na římské Gregoriánské univerzitě a připravuje se na postgraduální studium ve Frankfurtu nad Mohanem.

Když pronášel při obřadu svěcení své "zde jsem", provázeli jej modlitbou spolu s přítomnými i jeho rodiče a příbuzní, kardinál Tomáš Špidlík, P. Petr Kolář, P. Miroslav Herold a dva další scholastici Robert Svatoň a Petr Vacík, kteří jsou spolu s ním v mezinárodní koleji del Gesù. "Jáhnové vysvěcení v letošním roce, kdy si kolej připomíná 40. výročí svého založení P. Arrupem, pocházejí celkem z desíti různých provincií. Mezi novosvěcenci byly zastoupeny obě polské provincie, jedna americká, Indonésie, Madagaskar, Brazílie, Portugalsko, Chorvatsko a Itálie," informoval Jesuit.cz Robert Svatoň.

Novosvěcenci se 26. března zúčastnili spolu s asi 30 tisíci věřících první jarní generální audience Benedikta XVI., která se jako obvykle konala na náměstí sv. Petra ve Vatikánu. Papež, který se ve své katechezi zaměřil na právě probíhající velikonoční oktáv, neopomněl pozdravit ani nové jezuitské jáhny.

Jak informoval Vatikánský rozhlas, Benedikt XVI. na audienci přiletěl helikoptérou z Castel Gandolfo, kam se po generální audienci znovu vrátil. Mezi věřícími na svatopetrském náměstí byla také skupina dětí, které v roce 2004 přežily obsazení školy v Beslanu teroristickým komandem.

Fotogalerie z akce ZDE.

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.1.2024 Příprava setkání Evropských jezuitů ve formaci
26.6.2023 Mladí kolumbijští jezuité se setkali s otcem generálem
8.3.2023 Přípravy na letní setkání Evropských jezuitů ve formaci
21.9.2022 Setkání Evropských jezuitů ve formaci
17.3.2022 Noviciát středoevropské provincie Tovaryšstva se přestěhoval do Rakouska



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil