Články / V médiích Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




V médiích

         A     A     A

František Lízna: Romové mi přirostli k srdci

Pondělí, 31.3.2008
Romský blahoslavený Ceferino Jiménez Malla očima bývalého disidenta

Redakce Jesuit.cz

V nejnovějším díle pořadu ČT Světci a svědci vystoupil v neděli 30.března i jezuita František Lízna. Romský blahoslavený Ceferino Jiménez Malla je mezi věřícími téměř neznámý, i proto se tvůrci pořadu rozhodli ho veřejnosti představit. ?Vím, že většina křesťanů o něm nic neví a je to náš dluh vůči romským spoluobčanům. A ač se jeví ta romská otázka velice obtížná pro řešení, tak právě my křesťané máme být první, kteří se budeme snažit najít cestu, aby se Romové mezi námi cítili dobře,? uvádí P. Lízna v pořadu, který bude ČT2 reprízovat 2.dubna ve 4.05 ráno a který je už nyní možné sledovat i po internetu.

Ceferino Jiménez Malla zvaný ?El Pelé? se narodil roku 1861 v katalánské provincii Korida a většinu svého života prožil v městě Barbastro, kde se živil jako obchodník s koňmi. Přestože byl negramotný, stal se dokonce členem městské rady. Po svém obrácení v pozdním věku pomáhal chudým, učil děti evangelium. Když se proti Frankově režimu zvedla vlna nevole, vypukla občanská válka, a touha povstalců po pomstě se obrátila i proti církvi, zastal se rómský světec jednoho duchovního a byl za to uvězněn. Ve vězení odmítl nabídku svobody za to, že se veřejně zřekne své víry a odevzdá svůj růženec. Byl proto nakonec v srpnu roku 1936 ve věku 75 let zastřelen. V roce 1997 prohlásil papež Jan Pavel II. tohoto muže za blahoslaveného. Jeho blahořečení se zúčastnilo na 40.000 věřících.

?Já mám na starost Romy v olomoucké arcidiecézi a snažím se dosáhnout toho, aby biskupská konference se rozhodla zařadit památku Ceferina Jiméneze Mally do liturgického kalendáře,? říká František Lízna. Komunistické vězení ho prý přivedlo blíže k Romům. ?Šlo to tak daleko, že jsem přijal jejich národnost, protože mi přirostli k srdci. Jsem jeden z nich,? dodává.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
14.11.2018 O duchovním životě manželů bude hovořit jezuita P. František Lízna
31.5.2018 Galerie elity národa o P. Františku Líznovi
18.11.2017 Jezuita František Lízna laureátem Ceny Paměti národa
12.11.2017 František Lízna převezme Cenu Paměti národa
24.2.2017 Duchovně odpočinkový pobyt s P. Františkem Líznou



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil