Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Čeští jezuité otevřou novou školu už letos

Neděle, 6.4.2008
Děčín. Již letos v září otevřou čeští jezuité v Křešicích u Děčína školu Nativity pro nadané děti ze sociálně znevýhodněných rodin. V nově zakoupené budově nyní začínají nutné stavební práce a opravy. Byla zahájena informační kampaň, na začátku dubna byly zveřejněny oficiální internetové stránky Nativity.cz, probíhá nábor učitelů a pedagogů volného času.

Děti, které rodiče přihlásí, budou pozvány k výběrovému řízení. To bude obsahovat jak písemný test, tak také pohovor s členy komise složené z psychologa, pedagogů a jiných odborníků. ?Předpokládáme, že výběrové řízení proběhne v květnu tohoto roku,? doufá tvůrce a koordinátor projektu Josef Horehleď. Do prvních dvou tříd bude přijato okolo 25 dětí.

Nativity nabídne druhý stupeň základní školy. ?Podobně jako víceletá gymnázia, která začínají již po páté třídě základní školy, tak i Nativity se bude věnovat dětem od šesté třídy,? vysvětluje Horehleď. Čtyřletá všestranná příprava pro studium na střední škole je určena dětem, které mají nadání a předpoklady ke studiu, ale sociální podmínky, v kterých žijí, by jim za normálních okolností neumožnily střední a vyšší vzdělání. Jejich schopnosti se díky Nativity mohou plně rozvinout.

Tento školský model se poprvé objevil v roce 1971 ve Spojených státech, kde už vzniklo 64 škol tohoto typu. Prošlo jimi na 4200 absolventů, kteří nyní studují na 84 universitách. ?Jako mladý jezuita jsem studoval teologii v Irsku. Tam jsem se setkal s kolegou, který předtím dva roky vyučoval na jedné ze škol Nativity v USA,? vypráví Josef Horehleď. Brzy se pro školu nadchl a došel k přesvědčení, že podobná instituce by byla velmi užitečná i v České republice jako dobrá alternativa ke klasickým výchovným institucím.

Protože škola Nativity vždy vzniká tam, kde chybí ideální podmínky, nazývá ji autor projektu ?školou do nepohody?. ?Je vždy šitá na míru podle konkrétních problematických podmínek,? zdůrazňuje český jezuita. Jejím úkolem je podporovat městské rodiny s nízkými příjmy, neúplné a pracovně přetížené rodiny. Pomáhá také dětem z národnostním menšin a snaží se usnadnit jejich integraci do společnosti.

Výhoda školy v Děčíně-Křešicích bude spočívat i v tom, že třídy budou mít omezený počet žáků, aby učitelé mohli při výuce uplatnit více individuální přístup. Důraz bude kladen na předměty důležité pro přechod na střední školu, na informatiku nebo i cizí jazyky. Škola Nativity nabídne celodenní program. Po běžném dopoledním vyučování bude pro děti připraven odpolední školní klub. Nebudou chybět hry, zábava a kulturní program a než se děti vydají domů, napíšou si ještě pod dohledem speciálních pedagogů domácí úkoly. Tak ubude rodičům starost s plněním školních povinností dětí a organizací jejich volnočasových aktivit.


Další informace a přihlášky v kanceláři školy Nativity (Křížová 25, Děčín I; úřední hodiny: úterý 15.00-18.00, středa 9.00-12.00 a čtvrtek 13.00-15.00; zs.nativity(zavináč)hotmail.com; tel. 733225822 nebo 731406332; www.nativity.cz)

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
31.5.2020 Jezuité hledají ředitele či ředitelku Křesťanské základní školy Nativity v Děčíně
27.3.2018 Výstava žáků školy Nativity podpoří projekt Světlo pro svět
11.4.2017 V děčínském zámku vystoupily pěvecké sbory jezuitských škol
17.1.2016 Spolupracovníci a přátelé školy Nativity spolu povečeřeli
22.12.2013 Ve škole Nativity se konaly netradiční adventní trhy



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil