Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Budou na Hostýně poutě i pro rybáře a sportovce?

Úterý, 29.4.2008
Svatý Hostýn. Poutní sezónu na nejnavštěvovanějším poutním místě u nás zahájila v neděli 27. dubna od 9 hodin v bazilice Panny Marie Nanebevzaté na Svatém Hostýně slavnostní bohoslužba, které předsedal olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Po skončení liturgie se v Jurkovičově sále poutního domu konala valná hromada Matice svatohostýnské. Ta je největší organizací svého druhu v České republice. Tři stovky zástupců sedmitisícové členské základny vybraly desetičlenné vedení. Vyměnili se sice tři členové výboru, předsedou ale dále zůstal advokát Aleš Dufek.

Na setkání zazněla zpráva o působení Matice v uplynulém roce, kdy organizace dosáhla obratu osmi milionů korun. Jednu třetinu z toho tvoří dary a příspěvky členů. Nově opravené poutní domy zaznamenaly rekordní nárůst počtu zájemců o nocleh. Nechyběla bohužel ani špatná zpráva o poruchách na větrné elektrárně, která je pro poutní místo významným zdrojem příjmů.

Předseda Aleš Dufek se netají plány do budoucna ohledně lepší mediální prezentace událostí na poutním místě nebo rozšíření činnosti Matice mimo prostor hostýnského vrchu. Jedním z projektů je také poutní stezka mezi Velehradem a Svatým Hostýnem nebo vysázení pěti tisíc kusů jeřábu oskeruše kolem poutní stezky. Matice kromě toho chce nabídnout pořádání poutí na Svatém Hostýně dalším občanským sdružením či zájmovým organizacím. Aleš Dufek by si přál zavést tradici poutí například pro rybáře, učitele, zahrádkáře nebo sportovce.

Již v sobotu tohoto týdne se na Hostýně koná pouť hasičů o den později pak se tam setkají pracovníci a příznivci Radia Proglas a Televize Noe. V polovině května se na toto posvátné návrší sjedou včelaři, slávu si postupně dobývá i říjnová pouť myslivců. Hojně navštěvovaná je i tradiční orelská pouť nebo pouť vězňů totalitních režimů. Celkem je letos na Hostýně plánováno více než 20 různých poutí.

Ročně na naše nejnavštěvovanější poutní místo zavítá kolem půl milionu věřících. Hostýn navíc nyní může ve třech poutních domech nabídnout ubytování až pro 160 zájemců. Duchovní správou ve zdejší bazilice jsou pověřeni jezuité.


Více informací na internetových stránkách poutního místa www.hostyn.cz

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.10.2023 Sto padesáté výročí jezuitské farnosti v Dánsku
23.2.2023 Na cestě s Ignácem po Svaté zemi
14.12.2022 Nová aplikace Jezuitská pouť
11.10.2022 Večer důvěry u jezuitů v Brně
20.9.2022 Pouť spolupracovníků a přátel jezuitů se vydařila



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil