Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Dilema tématem setkání studentů na Velehradě

Středa, 30.4.2008
Velehrad. Ve středu 30. dubna vyrazili první účastníci Studentského Velehradu z různých míst do kolébky křesťanství na našem území. Pěší poutě jsou tradiční a nedílnou součástí akce a předcházejí i jejímu IX. ročníku. Studenti se budou k místu setkání opět blížit ze všech čtyř světových stran. První ?severní? skupina bude putovat z Hostýna přes Fryšták a Kvasice, druhá ?západní? vedená brněnským studentským kaplanem P. Josefem Stuchlým z Bohuslavic, ze slovenské Skalice přes Strážnici, Bzenec a horu sv. Klimenta se vydává ?jižní pouť? a ze Zlína přes Provodov, Luhačovice, Bílovice, Uherské Hradiště a Staré Město čtvrtá ?východní?. Existuje však i alternativa pro cyklisty a vozíčkáře.

Oficiální program Studentského Velehradu začne 2. května a potrvá do 4. května. Připraveny jsou setkání a diskuse s pozvanými hosty, workshopy a jiné duchovní, kulturní, sportovní a společenské akce. K přednáškám a besedám přijali pozvání třeba profesoři filosofie náboženství Jan Sokol a Tomáš Halík, autorka duchovní literatury Kateřina Lachmanová, zakladatelka a vůdčí osobnost hospicového hnutí u nás Marie Svatošová, vojenský kaplan Jan Pacner, šéfredaktor Katolického týdeníku Antonín Randa a řada dalších hostů.

Jako téma letošního setkání bylo vybráno DILEMA na cestě životem. V dnešní době téměř chybí vzory, ?které bychom mohli následovat a nechat se jimi vést,? dodávají k tématu pořadatelé akce na svých internetových stránkách. ?Skoro na každém kroku své cesty se můžeme rozhodnout, kudy se vydáme dál.? Jako nabídka je před námi celá plejáda možností, pro jednu se ale musíme rozhodnout a držet se jí, dokud se neukáže jako špatná. ?V takovém prostředí se snadno stírají rozdíly mezi rozhodnutími o drobnostech a těmi, která mohou sice z počátku nenápadně, ale nakonec podstatně ovlivnit naši další cestu. Pokud tedy začneme prožívat nějaké dilema, je to většinou spíš dobré znamení, že životem jen tak neproplouváme,? vysvětlují organizátoři, proč vybrali pro letošní Studentský Velehrad právě toto téma.

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
23.4.2024 Studentský Velehrad začíná již za dva týdny
29.9.2022 Rozbíhá se nový akademický rok
21.9.2021 Nový akademický rok začíná
16.9.2020 Vysokoškoláci zahájí nový akademický rok
24.9.2019 Vysokoškoláci zahajují nový akademický rok



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil