Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Devátý Studentský Velehrad skončil

Úterý, 6.5.2008
Velehrad. Na moravském poutním místě skončil v neděli 4. května už devátý Studentský Velehrad, tentokrát na téma DILEMA na cestě životem. Na tradiční akci, kterou každé dva roky pořádá Vysokoškolské katolické hnutí, se do kolébky křesťanství sjelo na pět set vysokoškoláků. Nalákalo je nejen téma, ale i program nabitý přednáškami, besedami se zajímavými hosty, workshopy, kulturou i sportem.

První účastníky přivítalo prosluněné nádvoří před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje. Předtím se ještě v rámci předprogramu konaly pěší poutě ze všech čtyř světových stran. Nechyběla ani alternativa pro vozíčkáře a zanícené cyklisty. Čtvrteční večer se nesl ve znamení liturgie. Bohoslužbě předsedal olomoucký studentský kaplan, jezuita Pavel Bačo. V promluvě zmínil návaznost letošního tématu setkání na minulé, kterým byla IDENTITA. Právě při hledání vlastní identity můžeme přijít k Bohu, zdůraznil Bačo. Zároveň se s ním podle jeho slov křesťan setkává, když svou pozornost obrací ven, na společnost, svět a lidi kolem sebe. Po bohoslužbě následovala společná modlitba se zpěvy z Taizé pod vedením studentů ze Zlína.

Pátečního "předprogramu" se zúčastnilo asi dvě stě vysokoškoláků. Ti měli možnost besedovat o dobrovolnické pomoci, hráčské závislosti nebo dilematech v politice. O životních dilematech v rodině, kariéře, společnosti či v církvi pak se studenty během hlavního sobotního programu diskutovali pozvaní hosté. Mezi nimi nechyběl například Tomáš Halík, Kateřina Lachmanová, Jan Sokol či Marie Svatošová. Účastníci večer mohli podle vkusu vyrazit buď na společné posezení při táboráku či na taneční hudbu.

V programu měly své místo i kulturní a společenské akce. Koncert slovenské skupiny Kapucíni & Stanley, křesťanská diskotéka a DJ Chosé, to vše se setkalo s pozitivní odezvou.

?Já jsem jela sem posloužit a vlastně odjíždím úžasně obohacená,? uvedla po skončení akce Marie Svatošová, zakladatelka hospicového hnutí u nás. Ve světě, který v ní vyvolává skepsi, ji prý povzbudil především pohled na stovky mladých a zapálených křesťanů. ?Byl to pro mě obrovský zážitek,? dodala.

Setkání zakončila nedělní bohoslužba, kterou sloužil olomoucký světící biskup Josef Hrdlička. Studenti opouštěli moravské poutní místo nabití dojmy z přednášek a ze setkání se zajímavými hosty. V roce 2010 by se měl konat jubilejní desátý ročník Studentského Velehradu. Jeho téma zatím organizátoři neohlásili.

Vysokoškolské katolické hnutí České republiky, které akci pořádalo, je občanské sdružení zaměřující se na spolupráci a vzájemné vztahy mezi katolickými vysokoškolákyv jednotlivých univerzitních městech. Jednotlivá sdružení organizují nejrůznější akce a nabízejí studentům možnost alternativního využití volného času a společného duchovního růstu.


Více informací na internetových stránkách www.studentsky.velehrad.cz, www.vkhcr.org a tisk.cirkev.cz.

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
23.4.2024 Studentský Velehrad začíná již za dva týdny
29.9.2022 Rozbíhá se nový akademický rok
21.9.2021 Nový akademický rok začíná
16.9.2020 Vysokoškoláci zahájí nový akademický rok
24.9.2019 Vysokoškoláci zahajují nový akademický rok



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil