Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Zanetto trio zahájí u Ignáce festival duchovní hudby

Středa, 7.5.2008
Praha. Zanetto trio v pátek 9. května od 19 hodin v kostele sv. Ignáce v Praze na Karlově náměstí zahájí dvanáctý ročník Festivalu duchovní hudby Šumava - Bayerischer Wald, který potrvá až do neděle 25. května. Tento ročník bude výjimečný už svou délkou přesahující dva týdny, poprvé se také rozšíří do více míst a krajů a vystoupí v něm více hudebníků.

Festival představí české a evropské duchovní skladby od gregoriánského chorálu po současnost, od skladeb čistě liturgického charakteru až po díla určená především pro koncertní provedení. V posledních ročnících se pořadatelé také snaží zařadit do programu skladby světské, duchovně inspirované.

Pořadatelem festivalu je letos poprvé Kolegium pro duchovní hudbu z Klatov, které tuto nelehkou úlohu přebírá po Laetitii - spolku pro vokální a komorní hudbu z Prahy, která festival organizovala doposud. Hlavní spolupořadatelé, občanské sdružení Sempervivum a Společnost pro podporu kulturního dědictví regionu, sídlí také v Klatovech.

Samotné koncerty mají hlavní těžiště v Klatovech, ale uskuteční se například v Běšinách, Chanovicích, Chlistově, Kdyni, Klenčí pod Čechovem, Koutu na Šumavě, Těchonicích, Žinkovech, Zwieselu či Bodenmaisu. Celá akce pak vyvrcholí slavnostním závěrečným koncertem, za účasti několika sborů i orchestru. Ten se bude konat v klatovském kostele Narození Panny Marie v sobotu 24. května. Následující neděli se potom představí jednotlivé sbory v rámci bohoslužeb konaných v okolních kostelech.

V průběhu Festivalu duchovní hudby Šumava ? Bayerischer Wald 2008 se představí hned několik sborů. Mezi stálice již patří například pražský sbor Byzantion, Kolegium pro duchovní hudbu Klatovy, Nokturno Sezimovo Ústí, Kirchenchor St. Nicolaus ze Zwieselu, Kirchenchor Maria Himmelfart z Bodenmaisu, Fojtův komorní sbor z Roudnice nad Labem, Pěvecké sdružení Martinů Třinec a Sbor církevního gymnázia Plzeň. Festival se od roku 2002 zaměřuje také na mladé interprety, z nichž na letošním ročníku vystoupí například Berušky z Klatov a Sluníčka z Plzně.

Houslové trio, které vystoupí v kostele sv. Ignáce, představí trojici prvotřídních instrumentalistů. Na housle zahraje Radka Beranová, na violu Zbyňek Paďourek a na violoncello Petr Hejný. Trio, které se zabývá komorní hudbou, vzniklo při studiu Goldbergových variací J. S. Bacha v úpravě pro smyčcové trio D.Sitkovetského. Vzájemné hudební i lidské porozumění umělců pak dalo základ další spolupráci na repertoáru psaném pro toto nástrojové obsazení. Vedle děl klasicko-romantické literatury se věnují také skladbám 20.století, skladbám méně často uváděným i kombinacím různých nástrojů. Za své jméno soubor vděčí krásnému nástroji violoncellisty P.Hejného, který postavil v roce 1581 v Brescii italský houslař Pellegrino Zanetto.

Díky dvanáctileté tradici projektu se každoročně setkávají návštěvníci i účinkující z německého i českého pohraničí. Festival tím pádem získává mezinárodní charakter, přispívá k udržování mezinárodních přátelských vztahů a zpřístupňuje duchovní hudbu široké veřejnosti.


K bohatému programu festivalu více na internetových stránkách akce.

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2019 Barokní jezuitské Klatovy 2019
25.4.2018 Dvanáctý ročník Barokních jezuitských Klatov
1.5.2017 Barokní jezuitské Klatovy již pojedenácté
13.4.2017 V Klatovech se bude diskutovat o duchovním i světském cestování
26.4.2016 Ohlédnutí za jubilejním ročníkem Barokních jezuitských Klatov



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil