Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Fórum pastorálních teologů o Božím slově

Čtvrtek, 8.5.2008
Olomouc. Ve dnech 12. ? 13. května 2008 se uskuteční v Rotundě Cyrilometodějské teologické fakulty v Olomouci v pořadí již sedmé Fórum pastorálních teologů z ČR a ze Slovenska, tentokrát na téma Boží slovo v životě a poslání církve.

Fórum je neformálním sdružením teologů vyučujících na katolických teologických fakultách. Letošní setkání je mimořádné tím, že se poprvé setkají pastoralisté s biblisty, katechety, liturgisty, patrology a spirituálními teology. Důvodem je blížící se zasedání 12. řádného biskupského synodu v Římě ve dnech 5. ? 26. října 2008, který se bude zabývat právě tímto tématem. Cíl synody je pastorační a bude se nažit odpovědět na otázky, jak rozšířit a posílit praxi setkávání se s Božím slovem jako pramenem života, jak posílit poznávání Božího slova na rovině osobní zkušenosti, jak pomoci dnešnímu křesťanu a člověku dobré vůle naslouchat Božímu slovu, jak odpovídat na Boží slovo a jak s Bohem hovořit.

Synoda vychází z předpokladu, že společenství církve pod vedením Ducha Svatého zprostředkovává v síle světla víry dar poznání, dar obrácení a dar útěchy. Pastorální zaměření synody se projevuje v metodickém přístupu i navržených oblastech diskuze nad obnovou církve po Druhém vatikánském koncilu. V ní má Boží slovo ústřední roli: je v centru života církve a jejím poslání.

Připravované Fórum pastorálních teologů se chce věnovat čtyřem oblastem konkrétní přítomnosti Božího slova: (1) v liturgii a modlitbě církve, (2) v katechezi a evangelizaci, (3) v exegezi a teologii a (3) v životě věřícího člověka.

Cílem odborného semináře je otevřít diskuzi nad rozdílnými přístupy jednotlivých teologických disciplin k Písmu svatému a nad jejich dopadem v praxi církve. Akci pořádá Katedra pastorální a spirituální teologie CMTF UP ve spolupráci s Centrem Aletti v Olomouci. Mezi jinými zde vystoupí mladý slovenský jezuita z Papežského biblického institutu v Římě Peter Dubovský SJ s příspěvkem Současná exegeze a pastorace. Na akci své vize představí také všichni členové equipy Centra Aletti v Olomouci. Michal Altrichter SJ si pro svou přednášku zvolil název Nahlížet praxi uvnitř teorie. Duchovní četba Písma a naslouchání hudbě, s. Lusia Karczubová bude hovořit na téma Slovo Boží v kapli Redemptoris Mater a Pavel Ambros SJ si připravil vystoupení nazvané Zradili teologové biblické poselství? Na okraj ?ekologické teologie? Roberta Murraye. Příspěvky budou publikovány česky ve sborníku ještě před začátkem synody.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.3.2021 Jezuitský týden v Remeši
3.12.2018 Slovenský biblista P. Peter Dubovský SJ bude přednášet v Praze
28.11.2018 Konference o církevních osobnostech v historii Československa
26.11.2018 Konference o cyrilometodějské tradici se uskuteční ve Starém Městě
19.11.2018 V Olomouci proběhne III. konference o evangelizaci



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil