Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

V Praze bude obnovena tradice svatojánských slavností

Čtvrtek, 15.5.2008
Praha. Karlovo náměstí se v sobotu 17. května od 10 do 22 hodin stane dějištěm ?Slavností velmi slušného Čecha sv. Jana Nepomuka?. Organizátoři se netají ambicí znovu oživit každoroční svatojánské poutě v Praze pro širokou veřejnost. V pestrém programu najde každý něco pro sebe, nebude chybět hudba různých žánrů, divadelní představení, autorské čtení, různé pouťové atrakce, kejklíři, stánky s občerstvením, kreativní workshopy pro děti nebo ohňostroj. Akce se bude konat jak na pódiu a trávníku v horní polovině Karlova náměstí, tak také v kostelech sv. Ignáce z Loyoly a sv. Jana Nepomuckého na Skalce. Slavnosti pořádá tým při kostele sv. Ignáce včele s P. Josefem Čunkem SJ a herečkou Janou Radojčičovou pod záštitou Městské části Prahy 2.

Organizátoři si přejí znovu obnovit tradici pražské jarní pouti opřené o úctu ke sv. Janu Nepomukovi. Tato velká postava českých dějin je známá po celém světě, o čemž svědčí množství vyobrazení tohoto světce nejen v Evropě. Světec, jehož památku si připomínáme 16. května, je hlavním patronem Čech. ?Postavu Jana Nepomuckého bychom chtěli pojmout jako člověka, kterého semlelo jeho místo státního úředníka,? říká organizátorka akce Jana Radojčičová. Toto téma si podle jejích slov vzali a zpracovali jak studenti vysokých uměleckých škol, tak i profesionální umělci.

Program zahájí v 10 hodin průvod z kostela sv. Ignáce na hlavní podium na Karlově náměstí. Účastníky slavnosti přivítá starostka MČ Praha 2 Jana Černochová a rektor kostela sv. Ignáce P. Josef Čunek SJ. Dále vystoupí mimo jiné hudební skupiny Bridge Band J.K.Nováka, jazzové kvarteto Františka Kopa s Martou Kubišovou, pro děti jsou připraveny divadelní hry nebo kreativní workshopy.

V kostele sv. Jana Nepomuckého na Skalce zase kromě vážné hudby zazní například autorské čtení básní Ivana Martina Jirouse. Chrám sv. Ignáce z Loyoly zve návštěvníky na barokní hudbu nebo koncert Českého klarinetového kvarteta. V 17.30 na stejném místě začne bohoslužba ke cti sv. Jana Nepomuckého. Po celý den pak bude v tomto kostele výstava vyobrazení sv. Jana Nepomuckého, chystá se i projekce dokumentárního filmu ?Nejznámější Čech?, kterou nedávno natočil režisér Otakáro M. Schmidt ve spolupráci s jezuitou Miroslavem Heroldem.

Průvodcem pouti bude Jakub Folvarečný, student DAMU, který se profiluje jako velmi slibná herecká osobnost. Divákům mimo jiné nabídne své dramatické zpracováním historie Jana z Jenštejna. Jeho postava se v monodramatu ospravedlňuje za svůj útěk a za to, že zanechala Jana osudu. Velmi fyzicky vysvětluje divákům, že každý nemůže být hrdinou, že by pak nebyl, kdo by o něm svědčil. Monodrama bude možné shlédnout po setmění, za svitu pochodní, od 22 hodin v kostele sv. Jana na Skalce.

Začínající režisérka Veronika Musilová-Kyrianová zase pozoruhodně zpracovala téma královny Žofie a po slavné Mozartově mši, která zazní od 17.30 v kostele sv. Ignáce, zrealizuje své představení v uzavřené jezuitské zahradě.


Více informací v programu nebo na plakátu k akci. Snímky z akce ve fotogalerii na našich stránkách.


(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
16.5.2023 Svatý Jan Nepomucký – kdy mluvit a kdy mlčet
7.5.2014 Již sedmý ročník Svatojánské poutě se blíží
15.5.2013 Karlovo náměstí již pošesté ožije Svatojánskou poutí
18.5.2012 Pátá Svatojánská pouť je už za dveřmi
28.6.2011 Společenství u pražského jezuitského kostela zakončilo školní rok



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil