Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Profesor Armbruster oslavil osmdesátiny a převzal medaili

Neděle, 25.5.2008
Praha. Na půdě Katolické teologické fakulty UK proběhlo v pondělí 19. května sympozium nazvané ?Co jsou dějiny?? k poctě prof. Ludvíka Armbrustera, který v tomto roce oslavil kulaté osmdesáté narozeniny. Při této příležitosti převzal jubilant zlatou Svatovojtěšskou medaili Arcibiskupství pražského.

Ve svých přednáškách během sympozia, které moderoval Vojtěch Eliáš, hledali odpověď na otázku po povaze dějin historik Zdeněk Beneš, kunsthistorik Martin Zlatohlávek, filozof Stanislav Sousedík nebo teolog Ctirad Václav Pospíšil. Oslavenci byl na konci sympozia předán sborník ?Všechno je milost?, který v nakladatelství Karolinum vyšel právě k této příležitosti. Do sborníku, jehož editorem byl Vojtěch Novotný, přispěla bezmála čtyřicítka autorů. Kromě vědeckých pracovníků fakulty je mezi nimi i několik jezuitů: Pavel Ambros, Richard Čemus, Josef Koláček, Jan Regner a kardinál Tomáš Špidlík.

Zlatou Svatovojtěšskou medaili pak udělil prof. Armbrusterovi pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk za rozvoj Katolické teologické fakulty UK. V rámci zmíněného sympozia mu ji předal pražský generální vikář Michael Slavík. Ke gratulaci se připojil i rektor univerzity Václav Hampl.

Jezuita Ludvík Armbruster, který čtyřicet let přednášel filozofii na univerzitě Sophia v Tokiu a nyní zastává funkci děkana KTF UK, je prvním nositelem této medaile. Ta by měla být i nadále udělována významným osobnostem za jejich dílo. Autorkou ocenění je akademická sochařka J. K. Trčková, která se nechala inspirovat podobou sv. Vojtěcha, zachycenou na scénách ze života a smrti tohoto patrona pražské arcidiecéze na románských dveřích katedrály Nanebevzetí Panny Marie v polském Hnězdně.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
18.12.2023 Zlatý záslužný kříž pro Józefa Bremera SJ
7.8.2023 Argentinský jezuita Ángel Sixto Rossi, metropolita córdobský
2.8.2023 Čínský jezuita Chow Sau-yan, biskup z Hongkongu
10.1.2023 Otec Michael Fédou SJ obdržel Ratzingerovu cenu
8.6.2022 Nový kardinál z Tovaryšstva Ježíšova



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil