Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Škola Nativity má prvních deset dětí

Pondělí, 23.6.2008
Děčín. Prvních deset dětí přijala komise školy Nativity ve čtvrtek 19. června ve výběrovém řízení na Děčínském zámku. Další zájemci mají ještě šanci se přihlásit do konce června. ?Rozhodli jsme se, že letos na podzim výuku zahájíme, pokud se podaří vybrat minimálně dvanáct dětí. Nyní už vše nasvědčuje tomu, že tuto podmínku naplníme,? neskrývá svou radost prezident školy Josef Horehleď.

U nás zcela ojedinělý projekt, který se ze začátku setkával spíše s nezájmem a nedůvěrou, nyní podporují jak radní města Děčína, tak i ředitelé a učitelé tamějších základních škol.

Škola přijímá nadané děti po páté třídě základní školy a to z rodin, které jsou sociálně znevýhodněné, nebo pocházejí z menšin vytlačených na okraj společnosti. ?Na školu ale zveme například i děti svobodných matek, či rodičů, kteří jsou natolik pracovně zaneprázdnění, že se svým potomkům nemohou dostatečně věnovat,? zdůrazňuje Horehleď.

Škola nedělá klasické přijímací zkoušky, ale výběrové řízení, při kterém přihlášené děti posuzuje i dětský psycholog. ?Dokonce i dítě, které dosud na základní škole nemělo dobrý prospěch, u nás může klidně uspět. Uvědomujeme si, že jeho špatné známky mohou být jen odrazem toho, že nikdo zatím neměl dost času se mu pořádně věnovat a tak mu chybí motivace,? dodává prezident školy.

Třídy v Nativity budou proto poměrně malé, aby se pedagogové mohli dětem dostatečně věnovat a tak lépe využili jejich skrytý potenciál. ?Ve Spojených státech jsem navštívil dvanáct škol tohoto typu. Celkem jich tam je čtyřiašedesát a po pětatřiceti letech své existence mají skvělé výsledky: z jejich bývalých žáků vystudovalo šest a půl tisíce vysoké školy,? dodává tvůrce projektu české Nativity.

Škola již zajistila učitele, ale také i vychovatele pro školní klub. Po normální výuce bude pro děti připravena zájmová činnost a poté se připraví na další den vyučování. Rodičům tak odpadne starost o domácí úkoly dětí. ?Navíc ani učebnice a sešity nebudou muset nosit ze školy domů a zpět,? přibližuje výhody školního klubu Horehleď.

I když je škola soukromá, nemusí se rodiče obávat vysokého školného. Ti, kteří jsou chudí, zaplatí na měsíc jen stokorunu, ostatní mohou samozřejmě podle svých možností zaplatit více.

V Děčíně-Křešicích zatím v budově budoucí školy probíhají stavební úpravy, aby již v září tohoto roku mohlo začít vyučování.


Ilustrační foto archiv. Více informací na oficiálních stránkách projektu www.nativity.cz

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
31.5.2020 Jezuité hledají ředitele či ředitelku Křesťanské základní školy Nativity v Děčíně
27.3.2018 Výstava žáků školy Nativity podpoří projekt Světlo pro svět
11.4.2017 V děčínském zámku vystoupily pěvecké sbory jezuitských škol
17.1.2016 Spolupracovníci a přátelé školy Nativity spolu povečeřeli
22.12.2013 Ve škole Nativity se konaly netradiční adventní trhy



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil