Články / Aktuality Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Noviciát středoevropské provincie Tovaryšstva se přestěhoval do Rakouska

Čtvrtek, 17.3.2022
Norimberk/Innsbruck. Noviciát jezuitů ve střední Evropě se koncem února přestěhoval z německého Norimberku do rakouského Innsbrucku.


„Domácí komunita je kvůli klesajícímu počtu nových členů pro dům příliš malá,“
vysvětluje novicmistr P. Thomas Hollweck SJ klíčový důvod stěhování. V Innsbrucku se komunita noviciátu stěhuje do jezuitské koleje. Zde již žije několik mladých jezuitů, zejména postgraduálních studentů, ale i mladých dospělých, kteří hledají své budoucí povolání. „Skupiny vrstevníků jsou zásadní pro mladé muže, kteří chtějí zjistit, zda jsou povoláni k jezuitům. Tato skupina vrstevníků, která v Norimberku chybí, je rozhodujícím důvodem pro tento krok,“ říká Hollweck.

Stavební práce ve čtvrtém patře innsbrucké koleje se blíží ke konci. Novicmistr Thomas Hollweck SJ a jeho asistent Sebastian Ortner SJ si zachovají své funkce i pro noviciátní komunitu v Innsbrucku. Po prvních pěti měsících noviciátu v Norimberku se dva novicové Gabrielius Zaveckas a Matteo Piccioni stěhují do Innsbrucku. „Na tomto živém místě bude výzvou, jak rozvinout potřebné ticho a prostor pro rozhodovací procesy mladých mužů. Na druhou stranu v Norimberku došlo v některých ohledech k ‚předávkování’ mlčením,“ říká Hollweck, když popisuje rozdíly mezi těmito dvěma místy. Přesun do Innsbrucku je podle něj víc než jen změna místa. „Je to také nový začátek, a to jak obsahem, strukturou, tak způsobem, jakým chceme noviciát utvářet. Musíme se dívat na naši sounáležitost. Jak funguje noviciát v roce 2022 s menšími skupinami? Jak noviciát spolupracuje z hlediska církevní a sociální situace? Začít znovu na novém místě a za jiných podmínek mě dělá šťastným, protože věřím, že potřebujeme mnoho nových začátků.“


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Austria.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.1.2024 Příprava setkání Evropských jezuitů ve formaci
26.6.2023 Mladí kolumbijští jezuité se setkali s otcem generálem
8.3.2023 Přípravy na letní setkání Evropských jezuitů ve formaci
21.9.2022 Setkání Evropských jezuitů ve formaci
6.9.2021 V Polsku proběhlo setkání Evropských jezuitů ve formaci



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil