Články / Články Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Před třiceti osmi lety zemřel Karl Rahner SJ

Středa, 30.3.2022
Z němčiny přeložil P. Pavel Ambros SJ

Pavel Ambros

V letošním roce si připomeneme sté výročí vstupu Karla Rahnera do jezuitského řádu (20. dubna 1922). Stal se novicem v osmnácti letech, měsíc po maturitní zkoušce. Po studiu teologie a filozofie se stal v roce 1937 soukromým docentem, v roce 1948 řádným profesorem dogmatiky v Innsbrucku a v roce 1964 nástupcem Romana Guardiniho na katedře Křesťanského světového názoru (Christian Weltanschauung) v Mnichově. Od roku 1967 působil jako profesor dogmatiky v Münsteru a v letech 1973–1982 jako profesor pro otázky na pomezí teologie a filozofie na jezuitské filozofické fakultě v Mnichově. Během Druhého vatikánského koncilu byl koncilním teologem vídeňského kardinála Franze Königa. Napsal asi čtyři tisíce článků a podílel se na vydání několika standardních teologických děl. Karl Rahner je považován za jednoho z nejvýznamnějších teologů dvacátého století. Zemřel v Innsbrucku 30. března 1984, před 38 lety. Můžeme si jej připomenout úryvkem z jeho proslaveného postního kázání O nouzi a požehnání modlitby z roku 1946, kdy celé Německo trpělo hladem v období nazývaném bílá smrt (weiße Tod).

Všednost jako učitel duchovního života

Karl Rahner

Díky obětavosti a lásce. Ach, kdybychom byli ochotnými a chápavými žáky, nemohli bychom mít pro člověka vnitřního, člověka duchovního lepšího učitele než každodenní život! Dlouhé a stejné hodiny, jednotvárnost práce, práce, kterou všichni považují za samozřejmost, dlouhá a trpká dřina, za kterou nikdo nepoděkuje, stáří, které nás postupně vyčerpává a stravuje, zklamání a neúspěchy, nepochopení a neporozumění, nenaplněné touhy, drobná ponížení, snad nevyhnutelná panovačnost stáří vůči mládí, stejně nevyhnutelná bezcitnost mládí vůči stáří, drobné tělesné potíže, nevlídnost počasí, třenice těch nejbližších! Jak by mohlo toto vše a tisíce dalších věcí, které naplňují každodenní život, jak by to mohlo učinit člověka pokojným a nesobeckým, kdyby přijal tuto lidskou a stejně i božskou pedagogiku, kdyby k tomu všemu říkal své ano, kdyby se nebránil, kdyby takovou každodennost vzal na sebe bez stěžování si, ba jako samozřejmost a bez halasu, navíc s tím vším, co k člověku přirozeně náleží! A kdyby člověk nechal svůj egoismus tímto způsobem od základu bořit každodenním životem, pomalu, tehdy by se v srdci probudila sama od sebe láska k Bohu, tichá a čistá láska. (…)

Záleží na tom, jak obstojíme v každodenním životě. Může v nás vše zevšednět. Nic jako právě všednost nás nedokáže osvobodit od nás samých. Ovšem kdybychom se osvobodili a dokázali stávat nesobeckými, aby se tato láska, zrozená sama od sebe, přenesla přes všechny věci, přímo přes jádro věcí, do nekonečných Božích prostorů v touze, ve svatém toužení. Tato láska by pojala do sebe i všechny ztracené věci každodenního života jako chvalozpěv na Boží slávu. Kříž každodenního života, na němž jedině může naše sobectví zcela zemřít, by se stal vzestupem naší lásky, protože ta povstává sama od sebe z hrobu našeho vlastního ega. Protože má-li naše ego zemřít, musí být bezpodmínečně ukřižováno. A když se toto vše v každodenním životě stane bezvýhradným umíráním, stane se všednost vzestupem lásky. Načež veškerý každodenní život se stává dechem lásky, dechem touhy, věrnosti, víry, připravenosti, oddanosti Bohu, tento zdánlivě jednotvárný život se stává vskutku modlitbou beze slov! (SW 7, s. 74 a 75)


Foto: laciviltacattolica.com.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2024 Desáté výročí smrti P. Franse van der Lugta SJ
20.12.2023 Zemřel P. František Brázdil SJ
27.11.2023 Odvaha překračovat hranice a vracet se „domů“
23.10.2023 V Mnichově zemřel P. Eugen Hillengass SJ
29.6.2023 Neokázale a pilně sloužil



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil