Články / Aktuality Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Otec Andrij Syvak SJ popisuje situaci na Ukrajině

Úterý, 12.4.2022
Ukrajina. Už je to více než měsíc, co Rusko napadlo Ukrajinu. Otec Andrii Syvak SJ uvedl, že na samém začátku lidé nevěděli, jak na krizi reagovat.


V prvních dnech války se exerciční dům v Chmelnickém proměnil v místo krátké zastávky pro uprchlíky. Bylo to jedno z prvních takových míst na Ukrajině a dobře vyhovovalo stávajícím potřebám. Dům má sedmdesát míst a přijímá lidi, kteří prchají z východu, na jednu nebo dvě noci. Uprchlíci mají k dispozici teplé jídlo, oddělené pokoje a přístup do koupelen. Pro mnoho z těchto lidí je to první místo, kde se mohou cítit bezpečně. Více než devět set lidí již využilo této pomoci ve Chmelnickém.

Jezuitská služba uprchlíkům ve Lvově provozuje dům pro uprchlíky od roku 2008, takže má s obdobnou pomocí již četné zkušenosti. Dům začal hromadit zásoby dva měsíce před válkou, protože situace už byla napjatá. Poskytuje ubytování asi pro třicet pět uprchlíků. Pro každého přijatého je připravené lůžko, má vlastní sociální zařízení a prádelnu. V domě jsou zaměstnáni kuchaři, kteří připravují pro uprchlíky jídlo. Zaměstnanci centra pomáhají příchozím vyrovnat se s traumatem. Uprchlíci tam mohou zůstat, jak dlouho potřebují. Jezuitská služba uprchlíkům ve Lvově také spolupracuje s honorárním konzulem Mongolska na Ukrajině a poskytuje dočasné útočiště mongolským občanům, kteří prchají z Ukrajiny.

„Uprchlíci často tráví několik dní ve vlacích, autobusech a na studených nádražích. Přijdou se najíst, odpočinout si, umýt se, ohřát se a pak jdou dál,“ sdělil P. Andrii Syvak. Situace je velmi proměnlivá; během prvních dvou týdnů začali mít lidé ve Lvově pocit, že jsou v bezpečí, a mnozí z nich tam zůstali. To se však změnilo, když Lvov zasáhly rakety. Otec Syvak zdůraznil, že je velmi důležité, aby zaměstnanci v domě vytvořili podpůrnou atmosféru, kde se lidé, kteří zažili ztrátu a trauma, mohou pomalu zotavovat. Uprostřed této krize se vyskytují také radostné okamžiky: ve Lvově se nedávno konala svatba uprchlických párů, rovněž křest dítěte v Chmelnickém.

Jezuité na Ukrajině pracují ve válečných podmínkách. Kolem města a ve městech, kde se zdržují, dochází k raketovým útokům. Od začátku války docházelo k častým poplachům, obvykle v noci nebo ráno. Lidé musí v krytech strávit až pět hodin denně. Vysídlených lidí přibývá a řada z nich neví, co dál. Za těchto okolností jsou jezuité na Ukrajině velmi vděční za jakoukoli pomoc, které se jim dostává, a prosí, abychom udělali vše, co je v našich silách, abychom je podpořili.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Ukraine.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
15.10.2024 Evropská demokracie v kontextu války na Ukrajině
7.10.2024 V Libanonu byl vyhlášen stav nouze
20.3.2024 Ekumenická bohoslužba při druhém výročí války na Ukrajině
28.2.2024 Pomoc ukrajinským uprchlíkům
22.2.2024 Výstava Křesťanský demokrat JUDr. Bedřich Hostička



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil