Články / Aktuality Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Regionální koordinační setkání Jezuitské služby uprchlíkům

Úterý, 10.5.2022
Loyola. Ve dnech 31. března a 1. dubna se ve španělské Loyole po dvou letech konalo pravidelné regionální koordinační setkání Jezuitské služby uprchlíkům (JRS). Zástupci evropské JRS a ředitelé národních kanceláří JRS posilovali práci na společných prioritách: přístup k ochraně, zadržování přistěhovalců, sociální začlenění a zvyšování povědomí.


Nouzový stav na Ukrajině

Naléhavým bodem programu byla diskuse o reakci JRS na nouzový stav na Ukrajině. Byla ustanovena koordinační skupina na podporu práce JRS na Ukrajině a v sousedních zemích, jako je Polsko, Maďarsko a Rumunsko. JRS se také připravuje v následujících týdnech na hostování ukrajinských uprchlíků v dalších evropských zemích.

„Naše regionální koordinační setkání je skvělou příležitostí jít společně ve společné misi. Při této příležitosti sehrála zásadní roli mimořádná situace na Ukrajině. Hlavním zájmem je v současnosti prohloubit fungování sítě, aby byla zajištěna střednědobá a dlouhodobá reakce, která podporuje doprovázení všech vysídlených osob. Jako ve všech konfliktech, ti nejschopnější a nejbohatší obvykle prchají jako první, ale po těchto týdnech války se zaměřujeme na ty nejzranitelnější, lidi se zvláštními potřebami ochrany, jako jsou ženy a děti, děti bez doprovodu, starší a nemocní lidé a lidé s postižením,“ řekl ředitel evropské JRS Alberto Ares.

Nový strategický rámec

Další část zasedání se týkala nového strategického rámce pro region na období 2022–2024 a aktualizace různých činností prováděných na evropské úrovni, včetně projektů, financování, advokacie a komunikace.

Programová koordinátorka Carola Jimenez a koordinátor fundraisingu Christopher Klotz představili rozpis současných a budoucích projektů. Evropská JRS nyní provozuje několik aktivit, včetně monitorování vazby a školního programu pro zvyšování povědomí o těchto záležitostech.

Koordinátorka advokacie a politiky Claudia Bonamini se podělila o práci vykonanou s národními kancelářemi pro advokacii na téma přijímání uprchlíků s cílem vybudovat k tomu společný postoj.

Osvědčené postupy

Ředitelé všech zemí měli také příležitost podělit se o osvědčené postupy a výzvy, kterým čelí ve své každodenní práci. Každá kancelář připravila plakát s obrázky a ředitelé měli možnost seznámit se s prací ostatních kanceláří JRS.

Regionálnímu koordinačnímu setkání předcházel kongres o spravedlnosti a ekologii v Loyole, kde se na týden sešli zástupci z celého evropského sociálního apoštolátu, aby se společně zabývali Univerzálními apoštolskými preferencemi Tovaryšstva Ježíšova 2019–2029. Tým evropské JRS se aktivně účastnil kongresu a každý z členů týmu vedl workshop na různá témata své práce.

Justiční sítě

„Kongres představoval milník v hluboké obnově justičních sítí Jezuitské konference evropských provinciálů a jako jedné z těchto sítí byla účast evropské JRS zásadní pro sladění procesů a pro náš příspěvek k uskutečňování Univerzálních apoštolských preferencí Tovaryšstva Ježíšova do roku 2029,“ uzavřel ředitel evropské JRS Alberto Ares.

Regionální koordinační setkání a kongres umožnily účastníkům znovu se spojit s kořeny JRS, posílit kapacitu napříč zeměmi, sdílet osvědčené postupy a využívat vzájemnou podporu a schopnosti.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
21.8.2024 Úřad pro ochranu dětí v Maďarsku
26.6.2024 Hlasy naděje
25.6.2024 Univerzita ve Fairfieldu se zapojila do měsíce jezuitských služeb
7.5.2024 Jezuita ve vězení
1.5.2024 Služba chudým a bezdomovcům v Detroitu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil