Články / Aktuality Dnes je 23. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Sto let školy v Provensálsku

Pondělí, 5.9.2022
Marseille. École de Provence v Marseille oslavila sté výročí. Bylo to vlastně druhé sté výročí vzniku školy, která byla založena v roce 1873 a na stávající místo ve čtvrti Saint-Giniez se dostala v roce 1921. Kaplan školy P. Charles Hervieux SJ vypráví o oslavách tohoto výročí:


Slavnosti začaly již 20. května. Celá škola - studenti, zaměstnanci i učitelé byli požádáni, aby se oblékli do módy před sto lety. Musel jsem nosit sutanu! Všichni si tuto hru rádi zahráli. Dne 24. května pak měl P. Dominique Salin SJ konferenci na téma Pedagogika a spiritualita – jezuitská syntéza.

Nakonec se 24. června konala velká slavnost: mši předsedal provinciál západoevropské frankofonní provincie P. François Boëdec SJ a s ním koncelebrovalo dvanáct jezuitů. Shromáždilo se asi pět set lidí včetně dětí. Po bohoslužbě bylo představení dětí základní školy, studenti střední a vysoké školy nás potěšili svým hudebním uměním.

Sto let historie

V roce 1973 oslavila École de Provence své sté výročí založení. Tehdejší rektor P. Léon Drujon SJ připomněl poslání této instituce: hlásat Ježíše Krista a podporovat společenství věřících, mladých i dospělých, kteří mohou svědčit o své víře.

Kéž nám oslava tohoto stého výročí znovu připomene toto povolání, abychom se odvážili hlásat Krista, aby byl poznán, chápán a potkán. Nicméně v kontextu rigidního pojetí sekularismu bychom mohli být v pokušení oslabit evangelijní rozměr, spokojíme-li se s několika humanistickými hodnotami, jakkoli jsou vznešené. Bez dobyvatelského ducha a s respektem k jiným přesvědčením má École de Provence prostor pro realizaci jedné z charakteristik každé jezuitské školy – „Vydláždit cestu k setkání s Bohem v Ježíši Kristu v naprosté svobodě“.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / France.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
17.10.2024 Collegio Bellarmino slaví sedmdesát pět let existence
23.9.2024 Otec generál na zahájení akademického roku Facultés Loyola Paris
10.9.2024 Nový rektor Papežské univerzity Comillas uveden do úřadu
26.8.2024 Biolog P. Savarimuthu Ignacimuthu SJ
13.6.2024 Sto padesáté výročí Univerzity svatého Josefa v Bejrútu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

Kalendárium

Památka bl. Dominika Collinse


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil