Články / Aktuality Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Pouť spolupracovníků a přátel jezuitů se vydařila

Úterý, 20.9.2022
Chlumek u Luže. V sobotu 17. září se uskutečnila po delší době, způsobené pandemií covidu, pouť spolupracovníků a přátel jezuitů.


Na pouť se přihlásilo asi sto deset příznivců Tovaryšstva Ježíšova z míst, kde působí jednotlivé komunity: z Prahy, Brna, Velehradu a Olomouce. Pro dostatečný zájem byly objednány zájezdové autobusy.

Cesta z Prahy proběhla zcela plynule a v jakémsi poklidu, měli jsme čas se porozhlédnout v kostele a jeho okolí. Po příjezdu velehradské skupiny začalo pod vedením P. Josefa Čunka SJ společné ztišení před poutní bohoslužbou. Vyslechli jsme Boží slovo, pomodlili se dva desátky růžence a nechali se unášet modlitbou a atmosférou místa.

Hlavním celebrantem a kazatelem při mši svaté byl P. Michael Altrichter SJ, s ním koncelebrovalo šest spolubratrů. Scholastik Roman Frolek SJ, který měl celou pouť na starosti, přisluhoval jako ministrant. Velehradští zajistili hudbu: přidali jsme se ke zpěvu s doprovodem varhan a vyslechli rytmické písně s kytarou.

Po bohoslužbě se ujal slova historik P. Miroslav Herold SJ, který nás seznámil se vznikem poutního místa, jeho propojením s Tovaryšstvem Ježíšovým, také s bohatou barokní výzdobou, která nepřehlédnutelně nese stopy jezuitského řádu. O současném vývoji chrámu a jeho okolí zasvěceně hovořili farář P. Josef Hubálek a pan kostelník, kteří poutnímu místu věnují svoje srdce a síly již přes dvě a přes čtyři desítky let.

Na oběd do nedaleké restaurace šla nejprve velehradská skupina, která měla před sebou ještě delší program a cestu. Když se naobědvali i ostatní, šli jsme pěšky na nedaleký hrad Košumberk, kde jsme si upevnili vědomosti o majitelce panství Marii Maxmiliáně, která celé panství odkázala jezuitské koleji v Hradci Králové. V lapidáriu jsme neodolali a zpěvem mariánské písně vyzkoušeli překrásnou akustiku místa.

Poté jsme se s místem rozloučili a vydali se na zpáteční cestu. Celá pouť byla velkorysým sponzorským darem české jezuitské provincie, jehož vnitřní hodnotu jistě nezmenšilo, že jsme něco dobrovolně přispěli.


Foto: Dagmar a Stanislav Šumberovi.
Další fotografie manželů Šumberových jsou ZDE.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.10.2023 Sto padesáté výročí jezuitské farnosti v Dánsku
23.2.2023 Na cestě s Ignácem po Svaté zemi
14.12.2022 Nová aplikace Jezuitská pouť
11.10.2022 Večer důvěry u jezuitů v Brně
29.6.2022 Svědectví o putování po Ignaciánské poutní trase



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil