Články / Články Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Z New Yorku přes Dublin do Děčína

Středa, 10.9.2008
Vznikla první škola Nativity v Evropě

Redakce Jesuit.cz

Otevření jezuitské školy Nativity v Děčíně 31. srpna 2008 se zúčastnil jezuita P. Jack Podsiadlo, který léta působí ve vedení škol Nativity v USA. Ve svém zamyšlení poodhaluje něco z událostí, které založení děčínské školy předcházely.


31. srpna 2008 se otevřením školy Nativity v severočeském Děčíně, první mimo Spojené státy americké, stal skutečností šestiletý sen českého jezuity P. Josefa Horehledě SJ. Následující den zahájila vyučování první třída deseti žáků ? šesti chlapců a čtyř dívek. Několik televizních stanic už ve škole natočilo reportáže do svého vysílání a o otevření školy Nativity informoval i rozhlas v sousedním Polsku. Proč ta publicita? Nestátních škol je v České republice velice málo. Jen 3% škol je soukromých a jen 1% jsou církevní. Škola Nativity bude pozorně sledována jako znamení do budoucnosti.

Historie české školy Nativity začala v roce 1999, kdy mladý polský jezuita Tomasz Nogaj začal svou dvouletou učitelskou praxi (magisterku) v Nativity Mission Center v New Yorku. Tomek se brzy přesvědčil o účinnosti pedagogického modelu školy Nativity a o její schopnosti odpovědět na potřeby výchovy a vzdělání mládeže z méně podnětného prostředí a z rodin s nízkými příjmy. Když začal studovat teologii v dublinském Milltown Institute, setkal se Tomek s Josefem Horehleděm, který se tam také připravoval na kněžství. V častých rozhovorech o své zkušenosti z Nativity Mission Center Tomek zaséval semeno do velmi úrodné půdy, protože Josef přemýšlel o tom, s jakými novými apoštolskými díly by mohli čeští jezuité začít po téměř čtyřiceti letech pronásledování, věznění a podzemních aktivit v době komunistického režimu. Rostlo v něm přesvědčení, že právě škola Nativity by se mohla v jeho provincii stát takovým dílem. Zkontaktoval se s Jackem Podsiadlo, SJ, který byl tehdy výkonným ředitelem Nativity Educational Centers Network, a přijel na měsíční návštěvu do USA, kde navštívil několik škol Nativity.

Projekt byl oficiálně schválen jeho provincií a jezuitská kurie v Římě mu dala své požehnání. Dva roky strávil Josef jednáním o založení školy s místními úřady, s poslanci a s ministerstvem školství. Po nezdaru na prvním předpokládaném místě nakonec projekt přijalo a podpořilo město Děčín.

Otec Josef vysvětluje, že děčínská škola Nativity sleduje původní model Nativity s určitými úpravami podle českých zákonů a tradic v oblasti vzdělávání. Škola je zařazena do sítě škol uznaných státem. 80% částky na koupi školní budovy poskytla prostřednictvím své kanceláře pro pomoc zemím střední a východní Evropy konference katolických biskupů USA. Na renovaci budovy přispěli irská provincie Tovaryšstva Ježíšova, jedna belgická ženská řeholní kongregace a další zahraniční sponzoři. Škola se uchází o grant EU. Jedná se o jezuitskou školu Nativity, poněvadž zřizovatelem školy je Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, a škola je uznána jezuitským sekretariátem pro výchovu a vzdělávání v Římě. Ještě v tomto roce přijedou do Děčína tři řeholní sestry z Vietnamu, které budou pracovat ve škole a s místní vietnamskou komunitou. Možná také do školy přitáhnou vietnamské studenty. Připravuje se i program na léto, což je pro školy Nativity velmi důležité. Plánuje se další rozšíření zázemí školy.

Otec Josef vzpomíná na to, že se zpočátku setkal s velkým odporem a nedůvěrou. ?Nový druh školy? Proč?? Škola Nativity je jiná, neobvyklá. Někteří váhali a zápis dětí probíhal jen zvolna. Ví, že musí postupovat pomalu a krok za krokem vysvětlovat, co to škola Nativity je a jaký je její pedagogický model. Ví také, že může počítat s podporou zapálených učitelů, místních angažovaných občanů i církevních struktur. Musí stále znovu rozjímat o Ježíšově podobenství o malém hořčičném semínku, ze kterého nakonec vyroste strom, v jehož větvích nacházejí ptáci svá hnízda.


Fotogalerie z otevření školy Nativity a prvního dne výuky ZDE


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
31.5.2020 Jezuité hledají ředitele či ředitelku Křesťanské základní školy Nativity v Děčíně
27.3.2018 Výstava žáků školy Nativity podpoří projekt Světlo pro svět
11.4.2017 V děčínském zámku vystoupily pěvecké sbory jezuitských škol
17.1.2016 Spolupracovníci a přátelé školy Nativity spolu povečeřeli
22.12.2013 Ve škole Nativity se konaly netradiční adventní trhy



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil