Články / Nové knihy Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Nové knihy

         A     A     A

Sborníky jsou příležitostí zastavit se

Úterý, 30.9.2008
K poctě životních jubileí profesorů Tomáše Halíka a Ludvíka Armbrustera

Redakce Jesuit.cz

Dříve než se vydaly děti na prázdniny a rodiny na dovolené, vyšly u nás tři sborníky, které rozhodně stojí za zmínku a za přečtení. A to nejen proto, že do něho přispěli i čeští jezuité a že se některé odborné statě zabývají jezuitskou tématikou. První dva vznikly k oslavě šedesátin pražského univerzitního kaplana, vysokoškolského profesora a nyní i čerstvého monsignora Tomáše Halíka. Třetí k poctě osmdesátin dlouholetého japonského misionáře a v součastné době děkana Katolické teologické fakulty v Praze.


Nakladatelství Lidové noviny, které stojí i za vydáním celé řady Halíkových knih, přineslo soubor prací s názvem Máš před sebou všechny mé cesty. Přispělo do něho symbolických šedesát autorů, domácích i zahraničních osobností, filosofů, teologů, religionistů, sociologů, psychologů, literátů a umělců. Mezi nimi nechybí ani několik jezuitů. Příspěvky, které jsou seřazeny abecedně, otevírá článek jezuitského teologa Pavla Ambrose "Ekumenický dialog v kontextu - nově se rodící odpovědnost". Zabývá se vztahy mezi křesťanskými konfesemi v rychle se měnícím světě a religiozitě dnešních lidí. Nadlehčenou esejí "Smrt bohyně a symbolu" přispěl filosof Václav Umlauf SJ. Fotograf Petr Vacík SJ dodal několik svých snímků.

Petr Vacík svým dílem přispěl i do druhého a jen o něco méně výpravného sborníku. Je nazván Salvatoria a oslavenec Halík jej dostal od bývalých i současných studentů a farníků. O vydání se postarala Česká křesťanská akademie a pražská Akademická farnost. Na tomto místě se nemůžeme nezmínit například o textu religionistek Terezy Huspekové a Elišky Křehlíkové, který nese název: "Rozlišování v rozpravě: Ignaciánská metoda v religionistické praxi na poli mezináboženského dialogu". Jezuitského působení při kostele, v kterém nyní Halík působí, se dotýká hudebník Robert Hugo ve své stati: "Oprawa nedostatkuow pozytywu organicum aneb několik poznámek o stáří varhan v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Klementinu". Jezuita Jan Regner se zabývá "Řečí o Bohu v díle pozdního Wittgensteina" a Lukáš Kratochvíl "Ekleziologií podle Rogera Haighta SJ". Neméně zajímavé jsou i "Malé dějiny pražské akademické farnosti" z pera pastoračního asistenta při zmíněném pražském chrámu Martina Staňka.

Třetí sborník se jezuitskými autory a tématy doslova hemží, snad i proto, že i čerstvě osmdesátiletý profesor Ludvík Armbruster je sám členem Tovaryšstva Ježíšova. Na tomto místě se můžeme například zmínit o spirituálně-teologické interpretaci ruského filmu Ostrov "Chtěl jsem ukázat, že Bůh existuje" jezuitského teologa Richarda Čemuse. František Kunetka se pro změnu zabývá "Karlem Rahnerem SJ a jeho podněty pro liturgickou teologii". Jan Regner SJ čtenáře uvádí do "Lonerganovy epistemologie jako základu metody v teologii". Kardinál Tomáš Špidlík SJ se vrací k tématu vzájemného obohacení křesťanského Východu a Západu ve svém článku "Dýchat dvěma stranami plic s básníkem Vjačeslavem Ivanovem". Pavel Ambros ve své stati "Od obnovy k dynamické stabilitě" pojednává o přítomnosti jezuitské komunity v Olomouci po roce 1989.

"Praga Jesuitica. Ke dvěma nepovšimnutým nápisům v chrámu sv. Ignáce v Praze." Tak se nazývá text Petronilly Cemus z katedry dějin křesťanského umění KTF UK. Dlouholetý redaktor české sekce Vatikánského rozhlasu Josef Koláček SJ přibližuje jezuitský dokument Ratio studiorum, jeho genezi, strukturu a hlavní cíle. Pod názvem "Přepych české kultury" se skrývá esej literárního kritika Jaroslava Meda o monumentálním historickém románu Jaroslava Durycha "Služebníci neužiteční", který popisuje dobu působení prvních jezuitských misionářů v Japonsku, především Karla Spinoly SJ. Historička umění Petra Oulíková čtenáře uvádí do "Bývalé kaple sv. Františka Xaverského na Novém Městě pražském". "K odkazu Alfreda Delpa SJ" se vrací germanista Vratislav Slezák a obsáhlý sborník uzavírá článek Martina Weise "Jezuitská kolej v Českém Krumlově".


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
23.4.2024 Ježíš
19.6.2023 Zapal svět
16.6.2023 Zlatá nit
6.6.2023 Ignaciánská spiritualita a tradice Východu
28.3.2023 Jezuitský návod na rozlišování



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil